Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без карантина. От 1 юни между България, Гърция и Сърбия ще се пътува свободно


Бойко Борисов показа декларацията, която ще трябва да се попълва на границата при пътуване между България, Гърция и Сърбия
Бойко Борисов показа декларацията, която ще трябва да се попълва на границата при пътуване между България, Гърция и Сърбия

От 1 юни отпада карантината при пътуване между България, Гърция и Сърбия. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов на брифинг след четиристранна среща между ръководителите на Гърция, Румъния и Сърбия. Очаква се и решение по въпроса от Румъния.

"Това, което се договорихме с Гърция, е от 1 юни пускаме свободно без карантиниране бизнес, семейни връзки, дипломатически, хуманитарни и транспортни", каза Борисов. И допълни, че същото споразумение София ще подпише с Белград.

Границите на България бяха затворени за свободно пътуване по време на извънредното положение в страната, което бе въведено на 13 март и приключи на 13 май. Подобни ограничения на движението бяха въведени и във всички държави в Европа с цел ограничаване на разпространението на заразата от коронавирус. Част от ограниченията бе и че всички граждани на България, трябваше след връщането си от чужбина да спазят 14-дневна карантина вкъщи.

От началото на юни на границите с Гърция и Сърбия пътуващите ще попълват декларация с лични данни и адрес, в която съобщават, че са запознати с противоепидемичните мерки в страната, в която влизат, че не са под задължителна карантина и нямат симптоми на COVID-19.

"Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса", каза Борисов.

Също така от 25 юни отпада задължителната карантина за влизащите в България шофьори на стоки. Освен със съседните страни, разговори за отпадане на карантината се водят и с Германия и Австрия, допълни премиерът.

България и Гърция остават сред по-леко засегнатите страни от коронавируса в Европа. В Гърция има 2836 потвърдени случая на COVID-19, а починалите са 165. В България броят е 2259, а жертвите на вируса - 112. Тук можете да следите развитието на пандемията по света.

В Сърбия заразените са над 10 000, но почти половината са оздравели. Подобна е ситуацията и в Румъния - при 17 191 потвърдени случаи, оздравелите са 10 116.

Още преди седмица Европейската комисия призова 27-те страни членки на Европейския съюз да отворят отново вътрешните си граници първо на регионално и съседско ниво. Първи балтийските държави създадоха зона за свободно пътуване. От 15 май гражданите на Литва, Латва и Естония могат да пътуват свободно в региона, но всеки, влизащ от чужбина, трябва да се самоизолира за 14 дни.

Междусъседското падане на карантината се разглежда като първи етап от облекчаване на ограниченията според Европейската комисия. Прехмахването на всички ограничения и на всички видове пътувания, ще стане на следващ етап при спазване на определени здравни мерки и при продължаващото затихване на епидемията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG