Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Да живее съседът“: Еврокомисията препоръча ваканция наблизо


Еврокомисията препоръча на европейците да прекарат лятната си почивка в Европа, по възможност да не пътуват по-далеч от съседа
Еврокомисията препоръча на европейците да прекарат лятната си почивка в Европа, по възможност да не пътуват по-далеч от съседа

Европейската комисия препоръча летните почивки това лято да се планират в родната страна или у съседите, за да се ограничи епидемията от коронавирус.

„Това няма да е нормално лято, но пролетта беше дълга и трудна и всички се нуждаем от почивка“, заяви старши зам.-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер в сряда, представяйки пакет от препоръки до страните членки.

Комисията даде съвети на страните членки как да свалят ограниченията, да възобновят международните пътувания, туристическите дейности и да възмездят пътниците с изгорели билети и резервации.

Отваряне на границите

Според Комисията свалянето на ограниченията трябва да започне на регионално и съседско ниво, като постепенно обхваща всички европейски държави. Междусъседското падане на границата се разглежда като първи етап от облекчаване на ограниченията, докато прехмахването на всички ограничения и на всички видове пътувания, ще стане на следващ етап при спазване на определени здравни мерки.

„Предпочитаме да видим отворени зони, области, региони, където епидемиологичната ситуация е сходна, преди да се отварят цели държави“, заяви Тиери Бретон, който отговаря за туризма.

Премахването на граничните ограниченията трябва да става между държави в сходна ситуация на развитие на епидемията от коронавирус и при условие, че здравните им системи да поемат всички болни, да правят тестове на всички подозрителни случаи и да проследяват контактите им, се казва в указанието, издадено от Брюксел. Комисията смята, че може да се отварят само част от границите, а други да останат затворени, ако у съседите епидемията продължава да се развива възходящо. Възможно е да бъде разрешено и преминаването само през някои видове граници – летища, водни или сухопътни пунктове.

Решението за отварянето на границите е национална компетенция и препоръките на Комисията са само пожелателни.

Комисията призова туристическите оператори към извънредна предпазливост, ако предлагат дестинации извън ЕС, като преценяват възможностите на съответната държава да се погрижи за туристите. В момента европейските външни граници са затворени за посетители от неевропейски държави до 15 юни.

Условия за отваряне на границите

Здравният еврокомисар Стела Кириакидис заяви, че случаите на коронавирус не само трябва да намаляват, но да се стабилизират, преди държава да вземе решение за отварянето си за пътувания.

„Докато няма ваксини, вирусът ще остане, както и рискът от заразяване“, предупреди тя.

За държавите, които се намират на сходен етап от развитието на епидемията, се смята, че преминаването от една в друга, не увеличава риска от скок на заразените, при условие, че се вземат мерки за контролиране на ситуацията, затова 14-дневна карантина не е необходима.

Болниците трябва да разполагат с легла, включително в за интензивно лечение, достатъчно да поемат всички, които се нуждаят от здравна помощ – както местни, така и чужди туристи. Държавите трябва имат потенциал за масово тестване и установена система за проследяване на контактите на заразените. Държавите, транспортните и туристическите оператори трябва да информират предварително почиващите как да се пазят и какви мерки им осигуряват за това.

Ако държава реши да отвори границите си само за пътувания от съседните държави, тя поема ангажимент и към гражданите на други европейски държави, които живеят постоянно в съответната държава.

„Ако се отваря граница, тя се отваря за всички европейски и британски граждани“, предупреди еврокомисарят за вътрешните работи Илва Йохансон.

Пътуване

Европейската комисия препоръчва да се вземат допълнителни мерки за обезопасяване на пътуванията. На летищата и гарите трябва да се носят маски и да се ползват дезинфектанти. Само семействата ще имат право да сядат заедно в превозните средства, докато останалите ще бъдат настанявани така, че да се осигурява дистанция.

Разделечаването на пътниците може да става с прегради и с носенето на маски, но освобождаването на средна седалка в превозните средства не се препоръчва. Според Еврокомисията самолетите могат да контролират притока на въздух така, че той да не разнася вирусите между пътниците и затова не е нужно да се намалява капацитета на превозваните хора.

Препоръчва се онлайн продажба на билети и разпечатването им от клиентите, за да не се чака на опашки за чекиране, както и да се създадат мобилни апликации, които да позволяват да се избягва струпването на чакащи хора. В Брюксел смятат, че апликации за проследяване и различни информации за туристите ще са от полза за пътуванията, но те трябва да са доброволни, временни и да използват анонимизирана лична информация.

Европейската комисия съветва още да не се сервират храна и напитки в превозните средства, да не се използват климатици и където е възможно, те да се заменят с естествено проветряване.

Тестване на границата или преди заминаване не е необходимо, смята Европейската комисия. Според специалистите дори да се изследва всеки може да се зарази след пробата, така че няма смисъл да се тестват туристите и пътниците. Меренето на температурата също не се смята за надежден метод за отсяване на болните от здравите, тъй температурата може да се контролира с медикаменти.

Компенсации за анулирани пътувания

Европейската комисия заяви, че всеки пътник или турист, чието пътуване или почивка са анулирани заради пандемията, има право да си получи обратно парите. В същото време Брюксел препоръча хората, които могат да си го позволят или желаят да подпомогнат местната си икономика, да вземат ваучери.

„Тези ваучери трябва да бъдат достатъчно привлекателни за потребителите и ние сме готови да подкрепим схеми, ако те бъдат държавно гарантирани“, заяви вицепрезидентът на Еврокомисията Маргрете Вестагер.

Според нея ваучерите биха могли да са с по-дълга валидност, да позволяват връщане на парите след изтичането на срока им или да включват различни допълнителни услуги.

Еврокомисията ще изпрати писма на националните власти, за да им обясни как да направят компенсациите привлекателни, съобщи транспортният еврокомисар Адина Валеан. 12 държави ще получат и предупредителни писма, че нарушават правата на потребителите, като позволяват на хотели, туроператори и транспортни компании да не възстановяват парите, ако това бъде изрично поискано.

Към 13 май над 4,3 милиона души са потвърдени като носители на коронавирус, починалите от усложненията му са над 290 хил. В Европа са регистрирани 1,3 милиона инфектирани. Можете да следите тук развитието на ситуацията в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

XS
SM
MD
LG