Връзки за достъпност

Извънредни новини

България помага на болници в Северна Македония, Босна и Черна гора в борбата срещу COVID-19


Работници доставят медицински консумативи за болниците в Сараево, 18 април 2020 г.

Правителството ще отпусне финансова помощ на страни-партньори от Западните Балкани и Виетнам в размер на близо 225 хиляди лева за справяне с пандемията COVID-19 и последиците от нея. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Със сумата ще бъдат реализирани 6 проекта в изпълнение на общоевропейския подход „Екип Европа”. Средствата ще бъдат насочени към два приоритетни сектора - здравеопазване и подпомагане на социално-икономическото развитие с акцент върху жени, деца, възрастни и хора с увреждания.

66 000 лева са предвидени за центрове за ранна и сензорна терапия в Скопие и Охрид. Парите ще се използват за работа с деца с аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност и синдром на Даун.

Над 68 хиляди лева ще бъдат отпуснати на Белодробната болница в Брезовик, Черна Гора. Предвидено е купуване на медицинско оборудване за бронхоскопия, необходимо за белодробни изследвания и лечение на болни с тежки респираторни заболявания.

По 25 хиляди лева ще бъдат насочени към домове в Баня Лука и Мостар, Босна и Херцеговина. Сумата ще се използва за предпазни средства за медицинските работници и пациентите с цел предотвратяване на разпространението на COVID-19.

България ще помага и на Виетнам. Близо 19 хиляди лева се отпускат на страната за справяне с разпространението на заразни болести в детска градина „Виетнам-България". Тя е построена през 1981 г. с финансови средства от България. В детската градина се обучават около 550 деца. Средствата са предвидени за оборудване на медицински кабинет и апарати за пречистване на въздуха в помещенията. "Оказаната официална помощ за справяне с COVID-19 и последствията от пандемията в страните-партньори от Западните Балкани и Виетнам съответства на българските националните външнополитически приоритети", съобиха още от правителствената информационна служба..

По света общо 213 държави и територии са засегнати от пандемията от COVID-19. Потвърдените случаи в световен мащаб са близо 5 милиона. Можете да следите числата на тази карта в реално време.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG