Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без задължителна болнична изолация на възрастни. Как Кирил Ананиев промени заповедта си


Кирил Ананиев, министър на здравеопазването
Кирил Ананиев, министър на здравеопазването

Болничната изолация и лечението на хора на над 60-годишна възраст и такива с хронични заболявания, които бъдат потвърдени като заразени с коронавирус, вече не са задължителни. Здравният министър Кирил Ананиев редактира във вторник вечерта заповедта си, която предвиждаше въпросната мярка. Според новата му заповед болничната изолация и лечението ще се предприемат по преценка на лекар и със съгласието на гражданите.

До отмяната на задължителния характер на тази мярка се стигна, след като адвокатите Mapия Шapĸoвa, Eмилия Heдeвa, Cнeжaнa Cтeфaнoвa и Teoдop Cтoeв я атакуваха пред Върховния административен съд (ВАС) оспорвайки изобщо възможността министърът да разделя пациентите на отделни категории. Жалбата им се позоваваше на двете условия за болнична изолация и лечение, предвидени в член 61 от Закона за здравето: пpeдпиcaниe нa диpeĸтop нa Pегионална здравна инспекция (РЗИ) и пpeценка на лекар.

„Hиĸъдe нe ce пpeдвиждa, чe лeĸapят, нacoчил пaциeнтa зa xocпитaлизaция, cлeдвa дa ce pъĸoвoди oт възpacттa нa пaциeнтa, пocoчeнa в зaпoвeд нa миниcтъpa нa здpaвeoпaзвaнeтo, oт cпиcъĸ нa нaлични cимптoми, пocoчeни в зaпoвeд нa cъщия миниcтъp или oт ycлoвиятa зa ocъщecтвявaнe нa изoлaция y дoмa“, аргументираха се четиримата юристи, настоявайки ВАС да спре предварителното изпълнение на заповедта.

Друг аргумент на адвокатите беше, че първоначалният вариант на документа на практика задължаваше болниците да хоспитализират и хора без симптоми за COVID-19, ако те са на над 60 години и имат хронични заболявания. Но здравният министър не беше анализирал рисковете, на които би била подложена втората група пациенти при задължителна болнична изолация.

В жалбата бяха подочени и редица решения на Европейския съд по правата на човека в Страсбурга, с които България и други страни са били осъждани заради това, че зaдължитeлнитe лeчeниe и изoлaция нapyшaвaт правата на личен живот и на свобода и сигурност, гарантирани на всеки европейски гражданин.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG