Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Много оптимистично". Само 10 заразени за ден. Кунчев заговори за нуждата от промени


доц. Ангел Кунчев по време на сутрешния брифинг на 26 май 2020 г.
доц. Ангел Кунчев по време на сутрешния брифинг на 26 май 2020 г.

За последното денонощие са открити 10 нови положителни случая на COVID-19. С това общият брой на регистрираните заразени в България е 2443, съобщи по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Радостно е, че за вчерашния ден няма нови случаи сред медицинския персонал. Те остават 253 до момента. Излекувани са 880 души и продължава тенденцията броят на излекуваните да надвишава новорегистрираните заразени", каза Кунчев.

Ден по-рано щабът отчете за първи път от началото на пандемията повече излекувани отколкото заразени на седмична база.

Според доц. Кунчев тези данни показват, че ситуацията в България и на Балканите "е много оптимистична". Той обаче подчерта, че месеците от началото на епидемията до момента са показали, че има нужда от промени в здравната система.

"Това беше безпрецедентен стрес тест за най-различни системи, но най-вече за здравната. Ще бъдат направени анализи, които ще ни помогнат да организираме работата на цялата здравна система по един по-добър и по-ефикасен начин", съобщи Кунчев.

По думите му в такива условия на екстремно натоварване се виждат както слабостите, така и силните страни на системата – като сгради, оборудване, кадри и квалификация на персонала в болниците. Според Кунчев трябва да бъде обърнато внимание на висшето образование.

"Оттук нататък ще имаме работа с медицинските университети и обучаващите по отношение на това да бъде значително разширен обхватът и да бъдат задълбочени знанията, които студентите по медицина получават в някои области, особено в областта на епидемиологията, микробиологията и вирусологията", обясни Кунчев.

Предстои анализ, който ще даде отговор на въпроса кои болници са "гръбнакът на здравеопазването и на кои може да се разчита изцяло".

"Интересни данни могат да се анализират по отношение на реалната заболеваемост, на реалната дейност на отделни болници".

Според здравния инспектор има нужда от укрепване на системата за обществено здраве в България в лицето на Регионалните здравни инспекции (РЗИ). В тях работят по-малко от 2500 души. "Системата на РЗИ трябва да бъде подсилена", каза Кунчев.

"Работещите в РЗИ обслужват над 30 сухоземни пропускателни пунктове. Вече четири месеца тези хора, на предела на силите си, вършат всичко, свързано с противоепидемичната дейност. Те поеха първия удар и организираха карантината на над 70 хиляди души".

Според Кунчев България е едно от най-безопасните места за туризъм в Европа, но подчерта, че мерките трябва да бъдат спазвани, "не под натиск от някого, а със спазване на дистанция и лична хигиена".

България обяви извънредно положение на 13 март заради епидемията от COVID-19. До момента 2443 души са заразени, починалите са 130. От 13 май извънредното положение беше заменено с извънредна епидемична обстановка, а много от ограничителните мерки вече се отхлабени.

По света заразените от коронавируса са почти 5,5 милиона души, починаха над 340 хиляди, а оздравелите са над 2 милиона души. В момента най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG