Връзки за достъпност

Извънредни новини

СЗО предупреди за втори пик на COVID-19 в страните, в които епидемията в момента отшумява


Много европейски държави и САЩ предприеха стъпки за отпадане на някои от противоепидемичните мерки
Много европейски държави и САЩ предприеха стъпки за отпадане на някои от противоепидемичните мерки

Държавите, в които има намаляване на броя на случаите на коронавирусна инфекция, биха могли да се сблъскат с непосредствена втора въла, ако противоепидемичните мерки се отпуснат твърде скоро. За това предупреди Световната здравна организация, цитирана от Ройтерс.

"Светът все още е в средата на първата вълна от COVID-19", каза Майк Райън - изпълнителен директор на програмата за извънредни ситуации към организацията. Той подчерта, че случаите в някои страни намаляват, но на други места като Централна и Южна Америка, Южна Азия и Африка все още се увеличават.

По думите на Райън епидемиите се развиват на вълни, което означава, че може по-късно тази година да има огнища на местата, където в момента епидемията отшумява. Има вероятност процентът на заразените да се увеличи по-бързо, ако противоепидемичните мерки паднат.

“Когато говорим за втора вълна, обикновено имаме предвид, че вече е имало първа вълна от заболяването, която може да се повтори месеци по-късно. Това може да е реалността в много страни след няколко месеца", коментира Райън.

"Все пак трябва да имаме предвид факта, че заразата може да се върне всеки момент. Не можем да правим предположения на базата на това, че болестта върви надолу и да разчитаме, че имаме няколко месеца да се подготвим за втора вълна".

Според Райън някои страни в Европа и Северна Америка "трябва да продължат да прилагат здравни и социални мерки, тестване и всеобхватни стратегии, за да се уверят, че продължаваме да се движим надолу и че няма да има непосредствен втори пик".

Много европейски държави и САЩ предприеха стъпки за отпадане на някои от противоепидемичните мерки. В Бълагрия, която обяви извънредно положение на 13 март, вече работят моловете, фитнесите, детските градини.

Междувременно от Световната здравна организация съобщиха в понеделник, че временно се спират клиничните изпитания на хидроксихлорохин като потенциално лечение на коронавирус.

Решението е взето след изследване, публикувано в престижното медицинско издание The Lancet medical journal, според което лекарството увеличава риска от смърт сред заболелите от COVID-19. До момента хиляди болници по света изпробваха лечение с този препарат.

По света заразените от коронавируса са почти 5,5 милиона души, починаха над 340 хиляди, а оздравелите са над 2 милиона души. В момента най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG