Връзки за достъпност

Извънредни новини

Осем жени са убити от партньорите си по време на извънредното положение в България


От организациите, които подпомагат жертвите на домашното насилие, очакват бумът на търсещите помощ жертви да дойде в следващите дни заради прекратяването на извънредното положение
От организациите, които подпомагат жертвите на домашното насилие, очакват бумът на търсещите помощ жертви да дойде в следващите дни заради прекратяването на извънредното положение

Осем жени са убити от партньорите си само в периода от началото на извънредното положение заради пандемията от коронавирус в България, обявено на 13 март и изтекло на 13 май. В същото време двойно са се увеличили обажданията на трите линии, които приемат сигнали от жертви на домашно насилие, съобщи Теодора Петрова от Българския фонд за жените пред БНР.

„Все още няма чак такъв голям ръст на потърсилите помощ, но от всички организации съобщават, че очакват бумът да бъде сега, след прекратяването на извънредното положение. Освен, че жените търсят много по-често помощ, случаите са много по-сериозни“, коментира още Петрова.

По думите ѝ 13-те центъра за настаняване на жертви на домашно насилие в страната към момента работят, но са затруднени от кризисната ситуация. В случаите, в които капацитетът на центровете е недостатъчен, някои от институциите обмислят да настаняват потърсилите закрила в местни хотели или приюти към църкви.

В рамките на извънредното положение е регистриран и пик от сигнали, подавани от деца на горещата линия 116 111 като само за последния месец техният брой се е увеличил с 370 броя. Теодора Петрова допълни, че в са нараснали и случаите, в които възрастни хора са станали жертва на насилие от страна на децата си: „Те биват бити, обиждани, малтретирани, което е много тежко. Такъв тип хора много рядко се обаждат, защото срамът е много голям.“

Заради тази тенденция от Българския фонд за жените стартират съвместно с Фондация BCause и Български дарителски форум спешен Фонд за борба с домашното насилие в условията на пандемия от COVID-19. Със средствата от него ще се подкрепят жертвите на домашно насилие и техните деца. Освен това ще бъдат подпомогнати организациите, които предоставят юридически, психологически и социални услуги, управляват кризисни центрове за настаняване, консултативни центрове и мобилни услуги в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG