Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Живеем в болно общество". Ескалира ли домашното насилие по време на извънредното положение


Броят на издадените съдебни заповеди за защита в София през февруари са 63 спрямо 37 през януари и 48 през февруари 2019 г.
Броят на издадените съдебни заповеди за защита в София през февруари са 63 спрямо 37 през януари и 48 през февруари 2019 г.

Мъж на 30 години и 42-годишната му приятелка са приети в началото на април във варненска болница, за да бъдат тествани за коронавирус. Съмненията на лекарите са провокирани от болки в гърдите на жената. На 5 април тя умира, но не от COVID-19, а от усложнение в белите дробове, причинено от счупени ребра. Приятелят ѝ е задържан и обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена ѝ средна телесна повреда.

Това е кратката история на първата официално потвърдена жертва на домашно насилие по време на извънредното положение в България. Властите все още не разполагат със статистически данни как се отразява принудителната социална изолация на това явление. Експертите от фондация „Анимус“ обаче наблюдават ескалация на домашно насилие през последния месец – увеличават се жалбите от жени, а и сигналите от деца.

България е в извънредно положение заради пандемията от коронавирус от 13 март, което ще продължи до 13 май. Първият пациент с коронавирус официално беше установен на 8 март, а до понеделник сутрин потвърдените заболели са 676, от които 31 починали и 71 оздравели. По света заразените от коронавирус вече са над 1.8 млн. души, а жертвите са над 100 000.

Липсват мерки, липсва дори статистика

Въпреки че Световната здравна организация (СЗО) препоръча правителствата „да включат основни услуги за справяне с насилието срещу жени в плановете си за готовност и реакция срещу COVID-19“, в България подобни мерки липсват. МВР дори не води статистика, по която да следи дали жалбите за домашно насилие се увеличават заради социалната изолация на населението.

"Домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс"

„Домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс и в автоматизираните фондове на МВР не се събира статистическа информация за случаи на домашно насилие. Коректна информация за броя на молбите за образуване на дела по Закона за защита от домашно насилие следва да бъде изисквана и предоставена от съдилищата“, заяви на 6 април вътрешният министър Младен Маринов в свой писмен отговор на въпрос от депутата от БСП Крум Зарков.

Три дни по-късно Маринов все пак оповести данни по темата, този път в отговор на запитване от депутатката от „Воля“ Елена Пешева. От тях стана ясно, че броят на издадените съдебни заповеди за защита в София рязко са се увеличили през февруари – 63 спрямо 37 през януари и 48 през февруари 2019 г. В национален мащаб през февруари са издадени общо 272 такива заповеди, с една повече от януари и с 10 повече от февруари миналата година. Данни за март МВР ще може да предостави след 15 април, уточни министър Маринов.

Ръст на сигналите и молбите за защита

Надежда Стойчева от фондация „Анимус“ обаче коментира пред Свободна Европа, че с колегите ѝ вече наблюдават осезаемо увеличение на жалбите за домашно насилие от началото на извънредното положение. Най-много такива сигнали неправителствената организация приема на мейла си 029817686@animusassociation.org, което Стойчева си обяснява с това, че на жертвите им е по-лесно да пишат, вместо да се обаждат по телефона, докато са изолирани в едно жилище с насилниците си.

"Цялостната грижа на държавата не беше на нужното ниво още преди COVID-19"

„Ако жената е притисната, зависима и няма къде да отиде, не работи и няма източник на доходи, на нея ще ѝ е трудно изобщо да докаже, че е жертва на домашно насилие. Цялостната грижа на държавата по отношение на домашното насилие не беше на нужното ниво още преди пандемията от COVID-19“, добави тя, припомняйки, че България остана сред малкото страни в Европа, отказали да ратифицират Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с домашното насилие (позната като Истанбулска конвенция).

Наблюдението, че българските власти не са разполагали с адекватни мерки в подкрепа на жертвите на домашно насилие и преди пандемията от коронавирус, с подкрепя и от статистиката. По официални данни на МВР, огласени преди година, от 2016 до 2019 г. броят на жените, убити от техни близки, се е увеличил с 50%.

На този фон Стойчева смята, че Истанбулската конвенция можеше да предостави „цялостен инструмент за развиване на услуги в помощ на жертвите на домашно насилие, докато сега все още нямаме достатъчно кризисни и консултативни центрове, където жените да потърсят и получат психологическа, социална и правна помощ“. Но дебатът по темата в България по думите ѝ беше доминиран от „фалшиви новини“ и в крайна сметка правителството не взе никакви допълнителни мерки за подкрепа на жертвите на домашно насилие.

Адвокат Зарухи Задикян, която работи по много от делата за защита от домашно насилие, консултирани от „Анимус“, също е забелязала увеличение на молбите за защита през последния месец. По този повод тя напомни, че макар работата на съдилищата да е сериозно ограничена заради пандемията от коронавирус, те разглеждат приоритетно такива случаи в обичайния 24-часов срок от подаване на молбата.

"Не толкова социалната изолация е причината за домашното насилие, по-скоро тя ни показа една картина на отношенията"

„Не толкова социалната изолация е причината за домашното насилие, по-скоро тя ни показа една картина на отношенията в нашето общество, които съществуват много отдавна. Покрай практиката си съм достигнала до извода, че живеем в болно общество. Сега отношенията в много семейства са достигнали критична точка и поставени в изолация и в необходимост да съжителстват в едно жилище, това нещо ескалира и показва, че те живеят в проблемни връзки“, коментира адвокат Задикян пред Свободна Европа.

Деца са подали 80 сигнала през март

Само през март фондация „Анимус“ е получила около 80 сигнала за домашно насилие на детската си телефонна линия, което според нея показва, че в много случаи децата по-бързо успяват да реагират в тази извънредна ситуация.

"Колкото по-дълго продължава извънредното положение, толкова повече ще ескалират тези случаи"

„Колкото по-дълго продължава извънредното положение и социалната изолация, толкова повече ще ескалират тези случаи. Моята прогноза е, че след като мерките отпаднат, ще излязат много случаи, много хора тогава ще потърсят съдействие, но за съжаление за някои от тях ще бъде късно, защото ще е изтекъл едномесечният срок“, добави адвокат Задикян.

По закон съдилищата могат да издадат заповед за защита до един месец след конкретния случай на домашно насилие, за който е подадена молба жалба. Затова Зарухи Задикян призовава жертвите да не чакат края на извънредното положение, а да търсят начин да реагират веднага.

Горещите телефонни линии на „Анимус“ за пострадали от насилие 0800 1 8676 и 02 981 7686 работят всеки ден от 9.00 до 21.00 часа. Националният телефон за деца пък е 116 111. Сигнали могат да се подават и на електронната поща на асоциацията 029817686@animusassociation.org както и чрез мобилното приложение Pomogni.net.

Ако търсите или предлагате помощ във връзка с пандемията от коронавирус, тук можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG