Връзки за достъпност

Извънредни новини

Щабът и кабинетът обмислят отпадане на 14-дневната карантина за влизане в България


Националният оперативен щаб с ръководител ген. Венцислав Мутафчийски разговаря с правителството за ново облекчаване на ограниченията заради епидемията от коронавирусна инфекция
Националният оперативен щаб с ръководител ген. Венцислав Мутафчийски разговаря с правителството за ново облекчаване на ограниченията заради епидемията от коронавирусна инфекция

Националният оперативен щаб и правителството обмислят отпадането на контрола за коронавирус по границите и насочването на усилията за ранно откриване и проследяване на контакти на заразени в клъстери. Това съобщи членът на щаба и държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на редовния сутрешен брифинг в четвъртък.

Той добави, че в близко време ще бъде обявено и отпадането на 14-дневната карантина, на която подлежат всички пристигащи от чужбина, като е вероятно това да се случи в близките седмици. До 15 юни външните граници на ЕС са затворени за несъществени пътувания на неевропейски граждани.

Служителите на регионалните здравни инспекции ще бъдат изтеглени от граничните пунктове и насочени по места, за да откриват на ранен етап нови огнища на зараза. Носенето на маски на закрити места, изискванията за дезинфекция и лична хигиена ще останат и след отпадането на другите ограничения.

Кунчев съобщи, че в България вече няма “особено активни огнища”, като положението във Видин, Ямбол, Сливен и Пазарджик е овладяно. Най-новият клъстер в шуменско също е изолиран. Кунчев съобщи, че шестима строители на газопровода “Турски поток” са изолирани във фургоните си и не са установени заразени в полета от Москва, с който те са пристигнали в България.

Началникът на щаба ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че от понеделник ще бъде възможно развитието на епидемията в България да се следи и електронно, като всички болнични заведения и лаборатории вече са обучени да подават информация през интернет към единна информационна система.

Мутафчийски обяви, че лекари от ВМА са били поканени за обмяна на опит в болница “Сан Томазо” в провинция Ломбардия в Италия. На тях са им представени данни, че имунитетът на преболедувалите от COVID-19 рязко намалява три месеца след излекуването. Италианската болница се е ориентирала към произвоството на кръвна плазма от преболедували, за да се готви за евентуална втора вълна на епидемията.

За последното денонощие в България са установени 17 нови случая, седем души са хоспитализирани, а един е починал. Активните случаи са 1378 в шест области: София, Пазарджик, Видин, Шумен, Сливен, Хасково и Ямбол.

В болница се намират 198 болни, 20 - в интензивни отделения. Заразените медици са общо 255 с още една медицинска сестра от ямболската болница през последното денонощие.

Възстановените са 53-ма, с което общият брой на излекуваните е 965. Това е 39% от пациентите. Средната им възраст е 46,7 години. От началото на наблюдението на разпространението на заразата на 13 март, са установени общо 2477 случая.

Ген. Мутафчийски съобщи, че броят на изследваните с PCR тестове е достигнал 10 987 души на 1 милион население. За последното денонощие са направени 1273 проби.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение за ограничаване на разпространението на инфекцията от коронавирус, което продължи до 13 май и беше заменено с едномесечна извънредна епидемична обстановка. В блога следим развитието на ситуацията в България.

По света заразените доближават 5,5 милиона, като най-засегнати са САЩ, Бразилия и Русия.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG