Връзки за достъпност

Извънредни новини

Тръмп срещу социалните мрежи. Как изглежда опитът за регулация на новите медии


В четвъртък президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа президентска заповед за „предотвратяване на онлайн цензурата“. С нея​ ще бъде ревизиран законът, свързан с регулациите на информационните гиганти като Фейсбук, Гугъл и Туитър.

„Това, което мога да кажа, е че ще наложим регулации“, каза Тръмп по време на подписването.

Действията на държавния глава идват само броени дни след като социалната мрежа Туитър, която той най-често използва, реши да постави предупреждения, че две негови публикации, съдържат неверни твърдения.

Тръмп отговори на това със закана, че ще предприеме действия, които да се противопоставят на заглушаването на консервативните гласове и че ще регулира или дори закрие онлайн платформи.

„Републиканците чувстват, че социалните медии изцяло заглушават консервативните гласове. Ние силно ще ги регулираме или ще ги затворим, преди да позволим това да се случи“, написа Тръмп в Туитър.

Всъщност това не е първият сблъсък на Тръмп с големите информационни гиганти, но законодателната инициатива до момента е най-решителното и значимо действие, което президентът е предприемал.

Какво се казва в президентската заповед, как се стигна до нея и какви могат да бъдат последствията?

Президентската заповед

С издадената от Тръмп заповед се упълномощава Федералната комисия по комуникации (FCC) да внесе промени и уточнения в регулациите в Закона за честните комуникации. По-конкретно става въпрос за Секция 230 в закона, която на практика позволява на компаниите собственици на онлайн платформи и социалните мрежи да бъдат освобождавани от правна отговорност относно съдържанието, което бива публикувано от потребителите на тези услуги.

FCC ще трябва да проверят дали действията, свързани с редактиране на съдържание, споделено в социалните мрежи и редактирано от работещите за тях, би могло да доведе до загубата на защитата, която социалните мрежи получават заради секция 230.

Ще бъде направена проверка и за това дали социалните мрежи използват „подвеждащи политики“ с цел да модерират съдържанието си, както и дали това е в съответствие с правилата за тяхното използване.

Заповедта позволява и на Службата за дигитална стратегия към Белия дом да възстанови използван от гражданите инструмент за съобщаване на случаите на онлайн цензура. Инструментът носи името „За докладване пристрастията на технологичните компании“ (White House Tech Bias Reporting Tool) и събира оплакванията за онлайн цензура, които после биват предоставени на министерството на правосъдието (DOJ) и Федералната комисия за търговията (FTC).

Търговската комисия на свой ред ще трябва „да обмисли предприемането на действия“ или да направи проверки за това дали има нарушение на закона. Целият процес трябва да бъде докладван, а впоследствие и публично огласен.

Главният прокурор, който е част от DOJ и е назначаван от президента, ще трябва да формира работни групи заедно с щатските главни прокурори, които трябва да проверяват прилагането на щатски закони, регулиращи участието на онлайн платформите в нечестни и подвеждащи действия.

Тази група също ще бъде упълномощена да предостави законодателни инициативи на щатските управления, където „съществуващите закони не предпазват американците от нечестни и заблуждаващи практики“.

Ревизрани ще бъдат и разходите на правителствените агенции за реклами в интернет, а целта е да се гарантира, че платформите не ограничават свободата на словото.

FTC също така е задължен да предприеме действия за предотвратяването на нечестни или заблуждаващи политики, които засягат търговията.

Защо сега и какво прави Тръмп по-различен

Един от големите въпроси, които логично са задавани в последните часове е защо точно сега от Туитър решиха да маркират постовете на Тръмп като потенциално подвеждащи аудиторията.

Действията на платформата всъщност се дължат на промяната в правилата, въведена от май насам. Тя е свързана с подхода на Туитър по отношение на манипулацията и намесата в избори или други обществени дейности. Тогава от компанията обясниха, че в новите правила ще попада „публикуването или споделянето на съдържание, което може да откаже хората от участие, както и да ги подведе за това кога, къде и как могат да участват в обществените дейности“.

В случая с Тръмп става въпрос за гласуването по пощата - тема, която в последните седмици се превърна в разделителна линия между Демократическата и Републиканската партии. Демократите, както и управляващите в някои щати, настояват практиката да стане по-популярна, с цел опазването на здравето по време на пандемията от коронавирус. Президентът Тръмп обаче твърди, че това ще доведе до сериозни фалшификации.

От Туитър използваха материали от редица медии, в които изборни експерти отричат опасността от изборни фалшификации.

Всъщност в последните години Тиутър търпи сериозни критики за липсата на действия срещу Тръмп, които биха били предприети срещу всеки друг обикновен потребител на платформата.

Вашингтон пост коментира, че според правилата за използване на платформата би следвало не само туитовете на президента, но и целият му профил да бъдат премахнати. В миналото е имало искания в тази посока, включително от представители на Демократическата партия.

Според самите политики на Туитър обаче „блокирането на световен лидер в Туитър или премахването на негови противоречиви туитове ще скрие важна информация, която хората би трябвало да могат да виждат и обсъждат. Това няма да принуди лидера да замълчи, но със сигурност ще възпрепятства нужна дискусия за неговите думи и действия“.

Сблъсъците на Тръмп със социалните мрежи и какво е новото

Всъщност действията на Тръмп от последните дни са най-сериозната, но далеч не и единствената негова атака срещу социалните мрежи.

През юли 2019 г. той обвини Фейсбук, Гугъл и Туитър в „ужасна пристрастност“, както и за лишаването от гласност на негови поддръжници.

Това обвинение дойде след месеци на критика от страна на президента, че социалните медии цензурират консервативните потребители и уебсайтове.

През май миналата година Тръмп заяви, че „продължава да наблюдава цензурирането на американски граждани в социалните мрежи“.

„Ние сме Съединените американски щати и ние имаме това, което е известно като СВОБОДА НА СЛОВОТО! Наблюдаваме и гледаме отблизо!!“, написа тогава Тръмп.

Това изказване дойде след като Фейсбук спря достъпа на седем свои потребители, като използва политиката си срещу „опасни личности и организации“.

Сред изключените бяха известният с антисемитските си изказвания лидер на „Нация на исляма“ Луис Фаракхан, както и крайно-десният и известен със сайта си InfoWars за теории на конспирацията Алекс Джоунс.

Откакто е на власт президентът е отправял обвинения към Гугъл за това, че работи с китайското правителството, а към Туитър и Фейсбук - за липса на свобода на словото, както и за дискриминиращи и противозаконни действия.

Какво казват технологичните фирми

Часове, след като Тръмп подписа заповедта, говорител на Гугъл заяви, че заповедта ще навреди на американската икономика, а от Фейсбук съобщиха, че действията на президента ще „окуражат платформите за това да цензурират всичко, от което някой може да се обиди“.

От Туитър пък определиха подписаната заповед като „реактивен и политизиран подход към ключово законодателство“ и заявиха, че опитите за обезсилване на протекциите от Секция 230 „заплашват бъдещето на изразяването онлайн“

Веднага след поредната атака от страна на Тръмп срещу действия на социалните мрежи лидерите на Туитър и Фейсбук – Джак Дорси и Марк Зукърбърг говориха по темата.

По думи на Дорси означаването и допълването на два от туитовете на Доналд Тръмп с информации за сверяване на истината, не превръща социалната медия в „арбитър на истината“.

„Нашето намерение е да свържем точките между противоречащи си изказвания и да покажем информацията, за която тече спор, така че хората да могат сами да могат да я оценят. Повече прозрачност от наша страна е решаващо за това хората да могат да ясно да видят причините за нашите действия“, написа Дорси.

Самият той беше подложен на сериозни критики за решението на компанията да започне „проверката“ на твърденията на Тръмп от страна на консерватори.

Коментарите на Дорси дойдоха няколко часа след като Фокс Нюз излъчиха част от интервю с Марк Зукърбърг, в което той обяснява защо Фейсбук не са предприели никакви действия относно неистинните публикации на Тръмп, свързани с гласуването по пощата.

„Мисля, че в това отношение ние имаме различни правила в сравнение с Туитър. Аз просто силно вярвам, че Фейсбук не би трябвало да бъде арбитър за истината относно всичко, което хората казват онлайн“, заяви основателят на най-популярната социална мрежа.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG