Връзки за достъпност

Извънредни новини

От 1 юни българи и граждани на повечето държави от ЕС могат да идват без 14-дневна карантина


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев

От 1 юни отпада задължителната 14-дневна карантина за влизащите в България от страните от Европейския съюз, Сърбия и Северна Македония. Изключение са само пристигащите от осемте европейски страни, в които все още има висока заболеваемост от COVID-19 - това са Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, както и напусналото ЕС Обединено кралство - Великобритания и Северна Ирландия. За хората, които идват в България от тези осем държави, карантината ще продължи да важи.

Това гласи заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена в късния следобяд в петък. Това се случи няколко часа след като Националният оперативен щаб поиска отпадане на 14-дневната карантина за пристигащи български и чуждестранни граждани от страните в Европейския съюз и Сърбия и Северна Македония.

Влизането от всички останали държави остава забранено.

В България за последното денонощие са доказани 8 нови случая при направени 1725 PCR теста. Така общият брой на случаите е 2405, а излекуваните надминаха хиляда – те са 1015 души, или 41% от всички доказани случаи.

Двама души са починали вчера - мъж и жена на по 91 години от дома за възрастни хора в Кула, починали в болницата в Лом, съобщи Кунчев. От 8 нови случаи на COVID-19, доказани през вчерашния ден, 5 са настанени в болници.

По света днес се очаква броят на случаите на коронавирус да достигне 6 милиона като в САЩ те са най-много – над 1,7 милиона. Бразилия е на второ място с почти 440 хиляди случая на COVID-19. Русия е третата най-засегната страна от епидемията в момента с почти 380 хиляди заразени.

На Балканите 3 страни са регистрирали под 10 нови случая през вчерашния ден, сред които е и България, каза Кунчев. Това са Хърватия с 1 случай, Гърция с 3 и България с 8.

На 13 март в България беше въведено извънредно положение за ограничаване на разпространението на инфекцията от коронавирус, което продължи до 13 май и беше заменено с едномесечна извънредна епидемична обстановка. В блога следим развитието на ситуацията в България.

Ако търсите или предлагате помощ, можете да намерите полезна информация. Следете и кои са дарителите, които помагат в борбата с COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG