Връзки за достъпност

Извънредни новини

Заразените с COVID-19 тръгнаха нагоре, 35 нови случая в България


През последното денонощие в България са установени 34 нови случая на коронавирусна инфекция
През последното денонощие в България са установени 34 нови случая на коронавирусна инфекция

35 нови случая на заразени с коронавирусна инфекция са установени за последното денонощие, по данни на националния оперативнен щаб. За последните 24 часа са направени 1276 теста.

Последният ден с над 34 новозаразени е бил преди две седмици - на 23 май.

149 души се лекуват в болници, 8 от тях в интензивни отделения. Починали през денонощието няма, а излекуваните са 68.

Щабът, който за първи път в петък обявява данните си само електронно, след като премиерът Бойко Борисов обяви преди ден, че ежедневните пресконференции се преустановяват, потвърждава 1078 активни случая в България от общо 2627 потвърдени от март насам.

Междувременно Агенция Франс прес публикува информация, според която репродуктивният индекс за инфекцията в България към 31 май е все още 1,12, което означава, че един заразен инфектира 1,12 души. За да бъде овладяна еепидемията се смята, че индексът трябва да е под едно.

Ново огнище в Сърница

Община Сърница се превръща в огнище на COVID-19, но засега не се налага градът и околните села да бъдат поставени под пълна карантина. Това съобщи в Пазарджик главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който пристигна в града заради усложнената епидемична обстановка. Броят на заразените в Сърница, където живеят около 3600 души достигна 14.

Кметът на общината Неби Бозов съобщи, че предстои да бъдат изследвани 50 работници в предприятие в Доспат, където е установена заразена с коронавируса. В предприятието работят повече от 200 души като 50 са от Сърница. Смята се, че поне седем от тях имат симптоми на инфекцията.

Положителни тестове имат и трима общински служители в Сърница.

„Никой не може да каже как и от кой се е заразил. Общината няма да работи до понеделник, читалището няма да работи, пенсионерският клуб е затворен. Детските градини и те са затворени. Ограничили сме сбирките. Помолили сме, тъй като имаме и имами в кризисния щаб, да се спазват просто мерките за социална дистанция“, заяви кметът по БНР.

Доц. Кунчев посъветва през следващите две седмици туристи да не посещават Сърница.

Първият случай на Covid-19 в града беше регистриран преди седмица. Възрастна жена там стана жертва на коронавируса.

Снощи здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед, с която нареди всички влизащи в България от Северна Македония да бъдат задължително карантинирани за 14 дни. В страната има пик на заболяванията, като е върнат полицейския час и през почивните дни е забранено да се излиза от къщи.

Информация за развитието на епидемичната ситуация в България можете да следите на нашия блог Коронавирусът COVID-19 - данни и факти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

"Хлябът е свещен". Как се прави хляб като едно време
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:10 0:00
XS
SM
MD
LG