Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ще се огъне ли бТВ на натиска, или ще избере да бъде независима


В момента бТВ все още е в групата на Time Warner и изпълнителен директор на телевизията в България от 2016 г. насам е австриецът Флориан Скала
В момента бТВ все още е в групата на Time Warner и изпълнителен директор на телевизията в България от 2016 г. насам е австриецът Флориан Скала

Най-голямата частна телевизия в България бТВ е напът да стане една от жертвите в най-големия корупционен скандал, засягал властта през последните години. Или да избере да бъде независима. Проблемът идва от това, че сега всеки, до когото се е докоснал избягалият в Дубай бизнесмен Васил Божков, е въвлечен в скандала.

„Божков тв” – така нарече бТВ премиерът Бойко Борисов неотдавна и с това посочи врага си в медиите. Нова телевизия, БНТ и др. не са споменавани с лошо от премиера. Той е изразявал шумно недоволство от социалните мрежи, в които „ми задават въпроси нахалниците”. И напоследък насочи гнева си към бТВ.

За тенденциите може да се съди по заглавията в приближения до властта сайт „Пик” в последните месеци – „Вярно ли е, че бТВ е телевизията на мафията?”; "Перверзиите на бТВ нямат край – Хекимян и колегите му с нова провокация...” (по повод отразяването на протестите на медицинските сестри); „Само в Пик: Спас Гърневски изригна срещу Божков ТВ”, „Калина Андролова удари тежко бТВ”; „бТВ разследвана! КЗК почна проверка” и т. н.

„Пик” пее на по-висок глас това, което Борисов мисли. „Божков ползва ефира на бТВ като частна радиоточка, за да дестабилизира държавата”, пише отново „Пик”.

Всъщност след откритите обвинения на Васил Божков в сигнал до прокуратурата, че е рекетиран и изплатил на управляващите 60 млн. лева „такса помагане”, както иронично се изразява, всяка медия, която съобщава тази новина, може да предизвика гнева на министър-председателя. Посочени са поименно като получатели на пари и финансовият министър Горанов, и премиерът Борисов.

Божков твърди, че има записи и доказателства. Това е въпрос, който никой от посочените не би искал да го коментират в медиите, нито въобще да се обсъжда. Властта беше заела поза, все едно нищо не се е случило, това са празни приказки на един обвиняем. И още се опитва да остане в такава поза. А медии в чужбина вече започнаха да цитират скандала.

Нова телевизия очевидно печели симпатиите на Борисов, защото в техните новини какво казва Божков се научава само от устата на хората, които го опровергават, като Валери Симеонов, Цветомир Найденов и др.

Капиталите от Чехия

През есента на 2019 г. чешкият лотариен оператор Sazka Group e предложил "над 1 млрд. лева" на Божков за 51% от "Национална лотария". Това съобщи Божков в поредната си публикувана инфографика във Фейсбук, а по-късно чешката компания потвърди, че е подала индикативна оферта, която е била отхвърлена. Според Божков евентуална продажба би означавала "край на такса помагане" за управляващите и те са го принуждавали да прехвърли половината от лотарийния бизнес на "посочен от нас субект".

Sazka Group в момента е собственост на фонда KKCG на милиардера Карел Комарек. До октомври 2012 г. той притежава лотарията заедно с друг чешки милиардер - Петр Келнер, с когото заедно придобиват Sazka след банкрута на компанията две години по-рано.

Името Петр Келнер е познато в България. Той притежава мобилния оператор „Теленор”, а се опита да купи и Нова тв. И като не успя, купи международната компания, която притежава бТВ. Сделката още не е финализирана, одобрена е от акционерите, но минава през регулаторните комисии на ЕС. Келнер планира да съчетае бизнеса си в телекомуникациите с телевизии.

Властта на Борисов посрещна враждебно Келнер още като претендент за Нова тв. Той беше отхвърлен от Комисията за защита на конкуренцията с не много убедителни мотиви и тя беше купена от Георги и Кирил Домусчиеви. После там започна чистка на журналисти и прехвърляне на кадри от близкия до депутата от ДПС Делян Пеевски Канал 3. Тогава Келнер купи „Сентрал Юропиън Медия Ентърпрайсис” (СМЕ) – компания, която притежава бТВ и телевизии в още 4 страни – Чехия, Румъния, Словакия и Словения и е част от групата Time Warner.

Навлизането на Келнер в България очевидно притеснява Борисов. И в това той получи неочаквана подкрепа от американския сенатор Марко Рубио.

Навлизането на Келнер в България очевидно притеснява Борисов. И в това той получи неочаквана подкрепа от американския сенатор Марко Рубио, който съобщи, че придобиването на компанията СМЕ от PPF Group на чеха Петр Келнер ще застраши националната сигурност на САЩ. Мотивите са заради прокарване интересите на Китай. Според Рубио има данни за "пълномощници на Китай в Чешката република”, освен това телекомуникационните фирми, собственост на Келнер, работят с Huawei Technologies Co за развитие на 5G мрежи. CME Media има около 97 милиона аудитория в пет държави, притежава някои от най-гледаните програми за новини в Централна и Източна Европа, подчертава Рубио, който е член в Комисиите по външни отношения и разузнаване в американския Сенат.

Компанията PPF отговори, че Рубио разчита на „невярна информация” от чешки политик. Според нея те само са наследили технологията на Huawei от норвежкия телекомуникационен оператор Telenor, след закупуването на подразделенията му в няколко страни. Сенаторът Рубио намира китайска връзка чрез дъщерното дружество на PPF - Home Credit, което има лиценз за небанкови кредити в Китай и за последните 5-6 години е раздало там над 10 млрд. долара кредити.

Така или иначе, в момента бТВ все още е в групата на Time Warner и изпълнителен директор на телевизията в България от 2016 г. насам е австриецът Флориан Скала, който от началото на извънредното положение заради коронавируса я управляваше дистанционно от Австрия.

Намесването на бТВ в случая "Божков"

Директорът на бТВ изведнъж беше намесен в скандала с Божков. Първо премиерът Борисов съобщи, че от Божков е получил само една пура, която той го черпил, като бил на среща с него в централата на ГЕРБ заедно с ръководството на бТВ. След това пиарката на премиера Севдалина Арнаудова разкри в пост във Фейсбук, че посрещнала Божков в централата на ГЕРБ заедно с Флориан Скала, директор на бТВ.

От бТВ в официално съобщение потвърдиха, че такава среща е имало в началото на 2017 г., когато Борисов е подал оставка като премиер и има служебно правителство. Тогава Божков е преговарял с бТВ за реклама за своите лотарии и поканил директора Скала да го запознае с Борисов. Той приел, като жест към потенциален рекламодател, и да се запознае с известен политик и отишли на среща в същата сграда към НДК, в която е и бТВ.

Определението на Борисов за бТВ – „Божков тв”, сочи на неговите привърженици, на държавни служители и др. коя е нежеланата телевизия.

В онзи момент чехът Петр Келнер още не е показал намерение да купува Нова тв или бТВ. Определението на Борисов за бТВ – „Божков тв”, сочи на неговите привърженици, на държавни служители и др. коя е нежеланата телевизия. Това отношение има пряк резултат, наречен от Би Би Си преди години „модерна цензура” – представители на властта отказват да участват в предавания на посочена като враждебна телевизия.

Всъщност бТВ не може да се оцени като особено критична към власта или към нейни представители, които се появяват в коментарните й предавания. През годините неведнъж бТВ е обвинявана за манипулативно отразяване на събития, например от природозащитници, които в новините наричаше упорито „еколозите” и скриваше протестите им.

Като трибуна обаче представители на властите не могат да пренебрегнат бТВ. В сегашното й положение, подложена на натиск, гостите в предаванията й не рискуват много да бъдат атакувани. Телевизия с чуждестранен собственик има пълната свобода да не цензурира новините и да бъде критична към управляващите в коментарните си предавания. Но у нас по традиция самите журналисти и редактори показват конформизъм, а не чуждите им собственици и директори.

Всъщност една телевизия като бТВ с широка аудитория има силата да победи управляващите в информационната война, стига да не клекне под натиска им. Въпрос на избор е на самите журналисти в нея.

* Становищата, изказани в рубриката „Мнение“, могат да не отразяват позицията на Свободна Европа.

XS
SM
MD
LG