Връзки за достъпност

Извънредни новини

Стефания Клайн и нейната детска мечта да се грижи за моретата


Стефания Клайн
Стефания Клайн

От малка Стефания Клайн мечтае да е край море. Пораства и намира начин работата ѝ да е свързана с грижата за него и изучаването му – тя става морски биолог, който изследва морското дъно и биоразнообразието във водата. Затова и на Световния ден на океаните 8 юни тя разказва пред Свободна Европа за състоянието на Черно море и предизвикателствата пред опазването му.

Последният проект, от който тя е част, я води в дълбините на Черно море, а задачата ѝ е да създаде карта на различните "дънни местообитания – скалите, пясъците и морските треви" на защитената водна зона в района между Черноморец и Созопол. Проучването е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) към БАН, където работи Клайн.

Освен карта на дъното, екипът е трябвало да проучи и генетичната свързаност на различни популации в южното Черноморие. Според нея е важно да познаваме моретата и океаните, около които живеем, защото целият ни живот зависи от тях.

"Океанът регулира климата, освен това предоставя най-различни ресурси и храната, от която всички имаме нужда", казва тя в телефонно интервю за Свободна Европа.

Клайн е родена в София и тук завършва средното си образование. Заминава във Франция, за да завърши магистратура по морска биология в Университета в Брест. Връща се в България през 2011 г. и започва докторантура в Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН.

"Океаните са масово експлоатирани в момента, дори бих казала неконтролируемо", смята Клайн. През 2017 г. тя е на борда на кораба Rainbow Warrior на световната екологична организация Грийнпийс, който преминава между Варна и Бургас и проучва замърсяването с пластмаса.

"Научихме, че се наблюдава замърсяване с пластмаси. То е сравнимо с останалите подобни на Черно море по-затворени басейни като Средиземно море, Балтийско море. Черно море не е най-замърсеното, поне според тези откъслечни данни, които имаме, но не е и изключено от този проблем", разказва Клайн.

Чрез реките купища боклук се изливат постоянно в Черно море, където живите организми ги поглъщат, а чрез тях достигат и до нас. Затова и Клайн смята, че е важно да следим състоянието на моретата и океаните на планетата, да ги изучаваме и да правим повече, за да ги опазим.

"Аз мисля, че една от нашите най-големи отговорности като учени е да образоваме всички и да ги направим по-съпричастни към проблемите на океаните. Да ги накараме да помислят как с всекидневни действия могат да допринасят и те за запазването на биоразнообразието и чистотата на околната среда."

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG