Връзки за достъпност

Извънредни новини

Как с дарения от родители и месечни заплати пиарката на Борисов погасява огромни кредити


Севделина Арнаудова
Севделина Арнаудова

Дарения от родителите на правителствения пиар Севделина Арнаудова и съпруга й Делян Димитров, са помогнали на семейството да изплати предсрочно крупни суми от банкови кредити. Със заемите през ДСК фамилията се е сдобила с напълно изплатен апартамент от близо 200 кв.м в София и къща в Бистрица, която Арнаудова все още изплаща. Освен помощта от родителите, семейството разчита на заплатата на пиарката на Борисов и две заплати на съпруга й - една от "Булгартрансгаз" и една от партия ГЕРБ. Това съобщава вестник "Сега", позовавайки се на имотните декларации на шефката на правителствената информационна служба, които тя е предоставила на медията.

В края на миналата седмица стана ясно, че Арнаудова и съпругът й са се сдобили с къща в Бистрица на стойност над 1 млн. лева. Покупката е осъществена чрез банков заем през изминалата година. През 2015 г пък семейството закупува апартамент от 198 кв метра. пак с кредит.

За придобиването на двата имота от пиарката на Бойко Борисов първо съобщи журналистът Атанас Чобанов от сайта "Биволъ". В неделя тя потвърди пред Свободна Европа, че през юли 2019 г. е придобила къща в с. Бистрица до София за около 1 млн. лева с кредит от ДСК. През 2015 г. е придобила и апартамент в София на стойност 352 000 лв., отново със заеми от същата банка: един ипотечен от 150 000 евро и втори потребителски заем в размер на 30 000 лева. По сделката е имало е и кешово доплащане, за да се получи сумата от 352 000 лева.

След оповестяването на тази информация Арнаудова потвърждаваше пред медии за имотните сделки. Пред Свобода Европа тя дори обяви част от даренията.

Трите дарения

Според новите данни, които тя предоставя на вестник "Сега", семейството е получило дарения на три пъти, два от които идват непосредствено след продажба на имоти. На 26 април 2017 г. майката на Севдалина, Димитрина Кирилова, прави дарение от 40 хиляди евро, след като е продала апартамент в "Надежда" от 81 кв. м.. Впоследствие на 17 октомври 2017 г. бащата на съпруга ѝ дарява още 40 хиляди от спестявания, като Арнаудова твърди, че тези суми са използвани за погасяване на първия заем от 150 хиляди евро.

Третото голямо дарение е получено на 1 април 2020, пишат "Сега" - то идва от майката на Севдалина и е на стойност 391 166 лв - същата сума, за която тя продава апартамент от 128 кв. м. с гараж на "Глория палас" на ул. "Никола Петков". С тези пари е погасена оставащата част от заемите - 28 145 лв. по потребителския кредит и 28 472 по жилищния от 2015 година. Правителственият пиар допълва, че останалата част от дарението е насочена за погасяване на ипотечния наем за имота в Бистрица.

Семейните доходи

От декларациите на семейството стават ясни и доходите на семейството, пише още вестник "Сега". Впечатление прави, че освен в борда на държавното предприятие "Булгартрансгаз" съпругът на Арнаудова е и на трудова заплата в ГЕРБ. Делян Димитров е получил основна заплата през 2019 година в размер на 80 528 лв. Възнагражденията му в ГЕРБ пък възлизат на 22 469. Димитров е декларирал 8 400 лева от наем на личен апартамент в Студентски град и 19 558 лв. от продажба на гараж.

Доходът на пиарката на Борисов за миналата година пък е бил 34 720 лв. Доходът на семейството за 2018 г. е 132 574 лв.", обобщава "Сега".

Месечна вноска от над 4000 лева

На този фон Арнаудова твърди, че тя и семейството й са плащали 4066 лева на месец, за да погасяват кредита за имота в Бистрица. Срокът за погасяване на заема е 30 години.

След предсрочното изплащане на част него, вноската е паднала. Така на месец Арнаудова и съпругът й отделят по 2795 лв. от месечния си доход.

Обвиненията на Божков

Името на Арнаудова стана част от обвиненията, които бизнесменът, укриващ се в Дубай Васил Божков отправи към управляващите през миналата седмица. Той заяви, че премиерът е изпращал ежемесечно пиарката си в офиса му. Божков огласи това като премиерът Борисов заяви, че не е вземал нито лев от хазартния бос.

След като Арнаудова бе намесена в размяната на реплики между премиера и Васил Божков, тя обяви, че член на семейството й е работил за бизнесмена, а тя често е ходила в офиса му. Пиарката на Борисов обаче добави, че тя не е искала нищо от хазартния бос. "Вие сам се предлагахте", каза Арнаудова.

Миналата седмица стана известен и сигнал до прокуратурата, в който обвиненият в 18 престъпления бизнесмен, твърди, че за три години е предал "директно" около 60 млн. лева на премиера Борисов и на финансовия министър Горанов. В петък министър-председателят отхвърли обвинението. Отхвърли го и министърът на финансите, който в неделя призова Божков: "ако той смята, че има доказателства, да ги дава и да се приключва с този панаир".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG