Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Право на мнение". Съдът отхвърли искове за 100 000 лв. на "Артекс" срещу протестиращ


Никола Вапцаров по време на един от протестите срещу строежа на небостъргача "Златен век" през миналата година
Никола Вапцаров по време на един от протестите срещу строежа на небостъргача "Златен век" през миналата година

Софийският градски съд (СГС) отхвърли на първа инстанция два иска от по 50 000 лв., заведени от фирмите „Артекс Златен век“ ООД и „Артекс инженеринг“ АД срещу Никола Вапцаров, който оглавяваше протеста срещу строежа на небостъргача „Златен век“ в столичния кв. „Лозенец“. Двете компании претендираха общо 100 000 лв. като обезщетение за няколко медийни изказвания на Вапцаров, накърняващи репутацията им, но съдът прие, че ответникът е упражнил коституционно гарантираното си „право на мнение“

От „Артекс“ заведоха дело и срещу друг от организаторите на протеста – Мариан Башур, но то все още не е приключило на първа инстанция, уточниха от пресслужбата на градския съд пред Свободна Европа.

"Политически протекции"

Исковете срещу Вапцаров са за няколко конретни негови публични коментара, сред които бяха предположенията, че строителната компания се ползва с „политически протекции“ и над собствениците ѝ „има разпънат политически чадър“. От „Артекс“ съдят Вапцаров и изявлението му, че би се зарадвал, „ако един ден им дадат на „Артекс“ да построят един огромен блок на остров Белене, 200 етажа, ако искат, и там да раздадат безплатно на всички политици по един апартамент – с най-голямо удоволствие, и с мост само към Румъния“.

„Тези негови мнения, макар и да са свързани с името на групата дружества „Артекс“, в които се включват и ищцовите дружества, осъществяващи процесния проект, придобил широка общественост, доколкото не се установи да се касае за превратно упражняване на право при конкретните обстоятелства и контекст на тяхното изразяване, несъмнено представляват надлежно упражняване на признатото и гарантирано в чл. 39, ал. 1 от Конституцията и чл. 10, пар. 1 от Европейската конвенция за правата на човека право на мнение“, постановява съдия Радост Бошнакова на 4 юни.

"Човешко право от фундаментално значение"

В мотивите към решението ѝ се посочва още, че „правото на свободно изразяване на мнение чрез слово е основно човешко право от фундаментално значение за съвременното демократично общество и се отнася не само до мнения, които са приемливи, но и до такива, които засягат, шокират или смущават“.

Двете дружества на „Артекс“, завели делото, са осъдени да платят 300 лв. разноски за процеса, както и 3500 лв. адвокатски хонорари на ответника Никола Вапцаров. Междувременно той стана част от инициативния комитет, издигнал бившия омбудсман Мая Манолова за кмет на София на местните избори миналата есен. Решението на СГС обаче не е окончателно и подлежи на обжалване в двуседмичен срок пред Софийския апелативен съд.

"Апартаментгейт" и "Артекс"

Протестите в кв. „Лозенец” срещу строежа на небостъргача „Златен век” започнаха още през есента на 2017 г. В продължение на две години жители на квартала се опитваха да докажат, че при строителството са допуснати нарушения и че сградата не отговаря на изискванията за височина, заложени в устройствения план на района. Проектът „Златен век“ доби публичност след разкритията около апратментите, които представители на властта са си осигурявали от фирма „Артекс“ на цени много по-ниски от пазарните. Случаят стана известен като „Апартаментгейт“.

В серия публикации Свободна Европа раказа как тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов е придобил от „Артекс“ мезонет в столичния квартал „Изток”, при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена. Оказа се, че година по-рано управляващата партия в променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал „Лозенец” – „Златен век“.

Последствията за Цветан Цветанов

Случаят доведе до оставката на Цветанов като депутат и председател на групата на ГЕРБ, след което той заяви пред БНТ: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“ Впоследствие премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че тази реплика го е провокирала да отстрани Цветанов и от ръководството на партията.

В разгара на „Апартаментгейт“ Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) спря строежа на „Златен век“, срещу което от „Артекс“ заведоха дело пред Върховния административен съд.

Междувременно антикорупционната комисия (КПКОНПИ) постанови, че Цветанов не е бил в конфликт на интереси, гласувайки Закона за устройство на територията и придобивайки апартамент от „Артекс“. Преди седмици пък прокуратурата също оневини бившия зам.-председателт на ГЕРБ с мотива, че в случая няма данни за извършено престъпление.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG