Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма кой да ме накаже". Прокуратурата оневини Цветан Цветанов за "Апартаментгейт"


Цветан Цветанов
Цветан Цветанов

Прокуратурата е прекратила проверката за начина, по който бившият заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов се сдоби с луксозен мезонет от фирма “Артекс” в атрактивния столичен квартал “Изток”. Това става ясно от постановление на специализираната прокуратура, публикувано в сряда вечерта на страницата на гражданско движение “Боец”. Неправителствената организация сезира държавното обвинение преди повече от една година след разследване на Свободна Европа. Преди ден “Боец” са получили отказа от образуване на досъдебно производство, като автори на сигнала.

Прокуратурата спести тази информация, въпреки че в продължение на седмица Свободна Европа всекидневно отправяше въпроси за развитието на разследването по т.нар. "Апартаментгейт".

В постановлението за прекратяване на разследването от прокуратурата преразказват публикуваните в Свободна Европа материали. Заключението е, че “предвид неустановяването на каквито и да било фактически данни за извърешно престъпление от компетентността на СП (специализираната прокуратура – б.а.), по преписката следва да се откаже образуване на досъдебно производство”. Постановлението може да бъде обжалвано пред Апелтивната специализирана прокуратура.

Документът е с дата 18 май тази година. Прокуратурата обяви, че ще разследва Цветанов на 20 март 2019 година. Това означава, че на държавното обвинение отне точно година и два месеца, за да се произнесе по случая.

"Апартаментгейт"

През март месец 2019 година в серия публикации Свободна Европа раказахме как тогавашният председател на парламентарната група на ГЕРБ е прибавил към активите си мезонет в столичния квартал “Изток”, при стойност на сделката на квадратен метър в пъти по-ниска от пазарната цена. Цветанов е разменил новопридобития имот за два негови стари апартамента, които в същия ден са станали собственост на бивш негов подчинен – IT специалист към партия ГЕРБ, който по-късно е назначен в държавното "Ръсоводство въздушно движение".

В следваща серия на разследването стана ясно, че година преди сделката с апартаментите управляващата партия е променила Закона за устройство на територията по начин, който позволява доизграждането на спрения по онова време небостъргач в квартал “Лозенец” - „Златен век“. Небостъргачът се строи от фирма “Артекс”, от която Цветанов придобива луксозния имот с личен асансьор, вписан в нотариалния акт.

След като подаде оставка като депутат и председател на групата на ГЕРБ, Цветанов коментира пред БНТ: "Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже.“ Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов отговори, че тази реплика го е провокирала и отстрани Цветанов и от ръководството на партията.

Една седмица липса на отговор

От една седмица насам Свободна Европа задава въпроси на прокуратурата за развитието на проверките по “Апартаментгейт”. На 22 май, петък, говорителката на главния прокурор Сийка Милева отклони въпросите и ги насочи към говорителя на Специализираната прокуратура. “Главният прокурор и неговият говорител не могат да знаят какво се случва с всяко едно разследване”, каза тогава Милева пред Свободна Европа.

Отново на 22 май се свързахме с пресофиса на Специализираната прокуратура. Оттам обещаха инфромация, но не предоставиха таква нито в петък, нито в първия работен след след това – вторник. След над 40 телефонни повиквания от пресслужбата на спецпрокуратурата ни препоръчаха “да се търси или прокурора говорител, или да се изпрати мейл”.

В сряда сутринта, 27 май, се свързахме се говорителя на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов. Той обеща информация между 15 и 16 часа следобед. В 15:30 отговори, че по “Апартаментгейт” се работи, но не може да отговаря на отделни въпроси. След това прекъсна разгвора с аргумента, че “върши нещо много важно” и призова да изпратим имейл.

И другите новодомци

Серията разкрития за апартаментите на властта, придобити на ниски цени, започна с имотната придобивка на Цветан Цветанов и поправката в Закона за устройство на територията. В следващите дни продължи с разкрития за още функционери на ГЕРБ, сдобили се с жилища от “Артекс” на атрактивни места в столицата, на цени далеч от пазарните. "Биволъ" публикува данни за апартаментите на министърката на правосъдието и бивша председателка на Народното събрание Цецка Цачева, зам.-министъра на икономиката и енергетиката Красимир Първанов и зам.-министърката на младежта и спорта Ваня Колева.

Оставки подадоха Цветан Цветанов, Цецка Цачева, както и Първанов и Колева. Към общата прокурорска проверка бяха добавени и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, министърката на туризма Николина Ангелкова, както и депутатите Валери Жаблянов и Крум Зарков от БСП, за които също се появиха публикации за имотни сделки.

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) вече излезе с решение, че не открива конфликт на интереси в това, че политици от ГЕРБ са се сдобили с луксозни апартаменти. Проверката обаче провокира съмнения за нейното качество, защото стъпваше и върху неверни факти. Като например, че въпреки че е гласувала за поправката "Артекс" в качеството си на депутат, Цецка Цачева не е в конфликт на интереси. Проверка на Свободна Европа разкри, че Цачева не е гласувала за тази поправка.

А НАП “още работи”

Докато опитвахме в рамките на цяла седмица да получим информация от прокуратурата, потърсихме и Националната агенция за приходите (НАП), която проверява средствата, с които са купени имотите.

Последната известна информация от НАП по случая бе, че в началото на декември 2019 г. все още проверяваха данни, свързани с “Апартаментгейт”.

В края на миналата седмица говорителят на НАП Росен Бъчваров коментира пред Свободна Европа, че институцията още извършва проверки по “Апаратментгйет”. “Щом приключим, ще изпратим материалите на прокуратурата. Става дума за още няколко неща”, каза той миналия петък, 22 май. Бъчваров обаче не пожела да уточни какво още имат да проверяват 14 месеца след започването на проверките.

Защо няма кой да ги накаже?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

XS
SM
MD
LG