Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-успешният законодател и разследването на прехода


Делян Пеевски при едно от малкото си посещение в Народното събрание
Делян Пеевски при едно от малкото си посещение в Народното събрание

Депутатът Делян Пеевски отдавна е направил предложение за анкетна комисия в парламента, която да разследва прехода у нас. Това съобщи неговият съпартиец Йордан Цонев, който в сряда подкрепи от името на ДПС предложението на ГЕРБ в парламента да се създаде комисия, която да разследва генезиса на “олигарси и кредитни милионери”.

ГЕРБ направи това предложение в отговор на искането на БСП парламентът да създаде временна комисия, която да провери твърденията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков, че е плащал на управляващите срещу удобно за него законодателство. Аргументът на управляващите беше, че не трябва да се разследва само хазартният бос, а “криминалният преход” като цяло.

Ден по-късно ДПС също се включи в дебата. Йордан Цонев обяви, че движението принципно е “за” разследване на прехода, позвовавайки се на стара идея на Делян Пеевки. Обяснението си той даде пред “Телеграф” - вестник, който е собственост на Пеевски. По-късно пресцентърът на ДПС разпространи позицията като официално прессъобщение.

Историята досега показва, че в Народното събрание са се появявали различни идеи. Едни са приемани, други са отхвърляни, а трети просто са били забравяни. Предложенията на Делян Пеевски обаче са различни - почти винаги досега те са били приемани, някои дори и без обсъждане.

Какво е "преход" според Пеевски

Народният представител и медиен магнат често споменава "олигархията на прехода". В нея той включва най-вече издатели, чиито медии го критикуват. “30 години след старта на демокрацията, отровното наследство на Държавна сигурност може да е разклатено и отритнато и от историята, и от гражданите, но все успяваше да мимикрира, заразно и опасно като новия коронавирус. Най-уродливият продукт на ДС е олигархията, която задушава българите още от началото на прехода”, се казва в неподписан текст във вестник "Монитор" от 10 април 2020 г.

В текста на изданието на Пеевски се говори за бившия премиер Иван Костов, бизнесмените и издатели Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев, както и бившия собственик на КТБ Цветан Василев. С банкера Пеевски дълги години беше в добри отношения, а част от медиите му са финансирани с кредити от фалиралата банка. След разрив в отношенията между двамата Василев се превърна в обвиняем и се укри в Белград.

И въпреки че изданията, контролирани от Пеевски, често говорят за прехода, до момента народният представител, който почти не се появява в парламента, не е внасял официално предложение за комисия, която да разследва годините след 10 ноември 1989 г.. От ДПС твърдят, че Пеевски е лансирал идеята си "устно пред медии".

Успешният законодател Пеевски

Пеевски обаче е автор на други предложения в парламента. По-голямата част от тях са подкрепяни от почти всички партии в Народното събрание, а текстовете се приемат без дебати. Първият подобен случай бе в края на 2013 г., когато заедно със съпартийците си Йордан Цонев и Хамид Хамид Пеевски внесе т.нар. закон за офшорките. Тогава парламентът безмълвно прие идеята за ограничаване участието на фирмите без ясен собственик в някои икономически области.

В това Народно събрание, избрано през март 2017 г., депутатът има четири законодателни предложеия. Те също са приети почти без дебати в пленарната зала, а управляващата партия ГЕРБ осигурява мнозинство.

В сряда Народното събрание окончателно одобри идеята на народния представител за намаляване на ДДС върху бебешките стоки.

Друго прието предложение на народния представител бе за “отвореното финансиране на партиите”. Идеята се роди в средата на 2019 г., когато управляващите намалиха държавната субсидия, която партиите получават на глас.

Тогава в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти" имаше разногласие, защото "патриотите" бяха против идеята на големия партньор за драстичното намаляване на субсидията - ГЕРБ настояваше тя да стане 1 лев за един получен глас. В този момент Пеевски предложи идеята за т.нар “частно финансиране” на партиите, т.е. партиите да имат право да получават дарения от фирми. С гласовете на управляващите това беше прието.

През 2018 г. пък депутатът от ДПС прокара друг свой проект – промените в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения. Текстовете задължават всички собственици на медии да декларират информация за "всяко получено финансиране в предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, предоставило финансирането". Критици тогава заподозряха, че Пеевски и съвносителите на закона (Велислава Кръстева и Йордан Цонев) се целят в медиите, които получават грантово финансиране от неправителствени организации.

Също през 2018 г. с гласовете на ГЕРБ мина и друго знаково предложение на Делян Пеевски – в закона за банковата несъстоятелност. Промените, известни като "Закона КТБ”, най-общо предвиждат обезсилване със задна дата на цесиите и прихващанията, направени по време на квестурата на КТБ, чрез които банката загуби около 850 млн. лв. Законът беше върнат от президента Румен Радев, но мнозинството в парламента преодоля ветото.

Пеевски внесе и проект за промяна в Закона за Националната служба за охрана (НСО), според който охраняваните народни представители или "други лица, свързани с националната сигурност" ще заплащат за тази услуга. Според експерти текстовете превръщат Националната служба за охрана в “държавно-частна охранителна фирма” а депутатът се опитва да узакони охраната си. Това е единственото предложение на Пеевски, което не е разгледано и прието.

Извинените отсъствия на Пеевски

И въпреки, че депутатът Делян Пеевски е активен, а сферите, в които прави законодателни предложения са от бебешки стоки до медии и банки, той продължава да не идва на работа в парламента.

Освен, че законодателните му предложения се подкрепят от ГЕРБ, всичките му отсъствия от заседанията на Народното събрание се извиняват от председателя на парламента Цвета Краянчева (ГЕРБ). Това става ясно от информационната система на Народното събрание. Там фигурират “неизвинени” отсъствия на депутата от пленарни заседания. Тези народни представители, за които се смята, че са отсъствали по уважителни причини, не се вписват, а те получават дневната си надница.

Според системата Пеевски отсъства без уважителна причина само от заседанията на комисиите, липсите му от пленарни заседания са извинени. Това означава, че народният представител получава месечното си възнаграждение, но се лишава от добавките, които всеки депутат получава за участие в комисии.

XS
SM
MD
LG