Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ размразяват 250 млн. долара военна помощ за Украйна


Съединените американски щати ще отпуснат военна помощ в размер на 250 милиона долара на Украйна през фискалната 2020 г. Това стана ясно от събобщение на Министерството на отбраната на САЩ. Средствата за военна помощ бяха замразени миналата година, тъй като се оказаха в центъра на започналата тогава процедура по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп.

Обвиненията бяха свързани с опит на Тръмп да окаже натиск върху президента на Украйна Володимир Зеленски да разследва потенциалния опонент на Тръмп в президентската надпревара през 2020 г. Джо Байдън.

Според свидетелски показания американският държавен глава е поставил това като условие за среща между него и Зеленски във Вашингтон. Бяха изразени подозрения, че той е спрял военната помощ за Украйна именно с цел да накара Зеленски да разследва Байдън. Опитът за принуждаване на чужда държава да се намеси в избори противоречи на американските закони и е достатъчно основание за импийчмънт, ако бъде доказано. Тръмп обаче бе оправдан от Сената в началото на тази година. По време на процедурата американският президент замрази средствата за Украйна.

Преди ден Пентагонът заяви, че 250-те милиона долара военна помощ за Киев ще бъдат освободени за подпомагане на „обучението, оборудването и укрепване на капацитета на Украйна за по-ефективна защита от руската агресия“.

Настоящото решение на Вашингтон засилва "дългогодишните отбранителни отношения между САЩ и Украйна". Освен това страната е характеризирана като "ключов партньор на Съединените щати в стратегическата конкуренция с Русия".

Подкрепата ще допълни помощта от страна на НАТО за сигурността на Киев и идва след като САЩ потвърдиха, че правителството на Украйна е направило необходимите реформи във военната област, се казва в изявлението на Пентагона.

През последната година Украйна предприе "значителни стъпки" за засилване на гражданския контрол върху военните, реформирала е управлението и командните структури. Страната е намалила и корупцията, става ясно още от изявлението.

Съединените щати и други западни страни разшириха подкрепата на украинските военни, след като през март 2014 г. Москва взе контрола над Кримския полуостров, след като изпрати войски и организира референдум, отхвърлен като незаконен от поне 100 страни. Москва също подкрепя сепаратистите в Източна Украйна във война, започнала през април 2014 година, довела до смъртта на 13 000 души.

В изявлението на Пентагона се казва, че САЩ продължават да призовават всички съюзници и партньори да засилят подкрепата си за сигурността и отбраната на Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG