Връзки за достъпност

Извънредни новини

Повече няма да се затварят населени места заради коронавируса


Премиерът Бойко Борисов
Премиерът Бойко Борисов

Оттук нататък правителството няма да налага по-строги противоепидемични мерки, а целта е тези, които са останали в момента, да отпаднат след края на юни. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет в петък.

Причината е, по думите на премиера, че специалистите смятат, че "болестта вече не е толкова силна". Едновременно с това болниците са достатъчно укрепени, а медикаменти за лечение са набавени, обясни още Борисов.

"Отпуснахме всичко, най-либералните мерки имаме, и на практика всичко е отворено в момента в България и целта ни е от 15 юни до 30 юни още да разхлабим, за да може от 30 юни нататък, да пуснем вече всичко", каза министър-председателят.

Думите му идват на фона на отчетен сериозен ръст при доказано заразените с коронавирус. В четвъртък регистрираните случаи бяха 104, а в петък – 93. Междувременно извънредната епидемична обстановка, заради вируса, обявена от правителството бе удължена до края на юни.

В края на май министър-председателят имаше друго виждане за противоепидемичните мерки. При първоначалното им разхлабване той заяви, че при вдигане на броя на заразените (над 100 души на ден) в рамките на три поредни дни, мерките отново ще се затегнат. Сега обаче според него това не е необходимо.

След като съобщи, че правителството няма да затяга мерките Борисов обаче отбеляза, че "срещу глупостта не можем да направим нищо". "Когато знаеш, че си заразен и нарочно ходиш или на не знам на какъв герой се правиш, подлагаш под риск огромни групи хора. Затова виждате, където имаме клъстери, веднага локализираме, за да наложим дисциплина където не я спазват", каза той.

До момента в България потвърдените случаи на COVID-19 са 3086. Починали от заболяването са 168 пациенти.

Общият брой на доказаните случаи по света надхвъли 7,5 милиона. От тях над 3,5 милиона са оздравели. Починали са 422 000 души със заболяването. Най-тежко засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Русия. В Европа най-много случаи са потвърдени във Великобритания, Испания и Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG