Връзки за достъпност

Извънредни новини

След разпореждане на премиера Борисов дискотеките ще отворят още на 15 юни


От 15 юни, понеделник, дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете могат да възобновят дейността си. Това гласи нова заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, издадена в събота - по-малко от ден след предишната заповед, според която нощните заведения трябваше да останат затворени до края на юни.

"Изискването е да бъдат спазвани въведените в страната противоепидемични мерки", се казва в документа. До промяната се е стигнало след разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от здравното ведомство.

Какви ограничения остават в сила

В петък здравният министър издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 до 30 юни. След изписване от лечебното заведение хората, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация. Носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения.

Разрешава се провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50% от общия им капацитет. Зрителите трябва да са настанени най-малко през една седалка. Същото условие важи и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, в театрите, концертните зали и залите за танци.

Всички, които пристигат в България от Кралство Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Кралство Белгия и Република Португалия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни.

Нов рекорд на заразените с COVID-19

В събота министерството на здравеопазването съобщи, че 105 от изследваните през последното денонощие 2642 проби са дали положителен резултат за COVID-19. Това е най-големият брой новооткрити случаи в рамките на денонощие от началото на епидемията. До момента рекордът беше на 11 юни, когато бяха открити 104 новозаразени.

Общо 3191 са потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в България. От тях активни са 1303, 1716 души са излекувани, а 172 души са починали, сочат данните на Националната информационна система. Новият коронавирус е констатиран при 317 медицински служители.

Новият коронавирус беше регистриран за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 г. След разпространението му на много места по света Световната здравна организация обяви пандемия. В България беше обявено извънредно положение, което продължи от 13 март до 13 май. След отпадането му промени в Закона за здравето дадоха възможност на здравния министър да издава заповеди за извънредна епидемична обстановка, което позволи част от мерките да останат в сила.

Общият брой на доказаните случаи по света надхвъли 7,5 милиона. От тях над 3,5 милиона са оздравели. Починали са 422 000 души със заболяването. Най-тежко засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Русия. В Европа най-много случаи са потвърдени във Великобритания, Испания и Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG