Връзки за достъпност

Извънредни новини

75 са новите случаи на COVID-19 в България


През изминалите 24 часа са излекувани 7 души.
През изминалите 24 часа са излекувани 7 души.

75 са новорегистрираните случаи на коронавирус в България за изминалото денонощие, съобщиха от министерството на здравеопазването. Направени са 1975 теста.

До момента общият брой на заразените e 3 266 души, става ясно от данните на Националната информационна система. През изминалите 24 часа са излекувани 7 души.

Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 247. От тях 16 се намират в интензивни отделения и клиники.

318 са медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус.

През изминалата седмица се наблюдава увеличение на броя на новооткритите случаи. В събота беше регистриран рекорд - 105 от изследвани 2642 проби показаха положителен резултат за COVID-19. Това е най-големият брой новооткрити случаи в рамките на денонощие от началото на епидемията.

С нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев е разрешено отварянето на дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете от понеделник, 15 юни.

От понеделник отпада и 14-дневната карантина за пристигащите в България от Нидерландия. Ограничението остава в сила за пътуващите от Швеция, Обединеното кралство, Белгия и Португалия, както и от страни извън ЕС.

Новият коронавирус беше регистриран за първи път в китайската провинция Ухан в края на 2019 г. След разпространението му на много места по света Световната здравна организация обяви пандемия. В България беше обявено извънредно положение, което продължи от 13 март до 13 май. След отпадането му промени в Закона за здравето дадоха възможност на здравния министър да издава заповеди за извънредна епидемична обстановка, което позволи част от мерките да останат в сила.

Общият брой на доказаните случаи по света надхвъли 7,6 милиона. Най-тежко засегнатите държави са САЩ, Бразилия и Русия. В Европа най-много случаи са потвърдени във Великобритания, Испания и Италия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG