Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Трябва да сме бдителни". Случаите на COVID-19 отново намаляват след пика от последните дни


От понеделник маските остават задължителни само за обществения транспорт, аптеките и болниците
От понеделник маските остават задължителни само за обществения транспорт, аптеките и болниците

Новорегистрираните случаи на COVID-19 в България за последното денонощие са 24. Това се случва, след като през последните няколко дни беше отчетен голям брой на новозаразените, показват данните от Националната информационна система. В събота беше регистриран рекорд - 105 от изследвани 2642 проби показаха положителен резултат за COVID-19. Предходните дни бройката на доказаните случаи също бе висока.

„Някои хора с леки симптоми на заболяването могат да заразят мнозина и трябва да сме бдителни“, заяви в понеделник пред бТВ проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб. Той увери, че кривата на заболеваемостта няма да тръгне нагоре през лятото, но все пак подчерта, че опасността от коронавируса остава и трябва да се спазват мерките за дистанция и дезинфекция.

От понеделник в България маските остават задължителни само в превозните средства на обществения транспорт, аптеките и болниците, но властите препоръчват тяхното използване във всички затворени пространства.

Днес се възобновява дейността и на дискотеките, нощните клубове и пиано-баровете. Това се случи след публикувана в събота заповед на здравния министър Кирил Ананиев, по-малко от ден след предишната заповед, според която нощните заведения трябваше да останат затворени до края на юни. От здравното министерство съобщиха, че по-ранното отваряне на тези обекти идва след разпореждане на премиера Бойко Борисов.

С 24 новозаболели общият брой на случаите в България от началото на пандемията достигна 3290. От тях 1386 са активни, а настанените за болнично лечение са 244 души.

Броят на излекуваните също продължава да расте и е вече 1730 души.

За последното денонощие има два нови смъртни случая, с което общият брой на починалите достигна 174 души. Вследствие на заразата за загинали жена на 36 години, за която няма данни да е имала придружаващо заболяване, както и жена на 45 с пневмония, сърдечно заболяване и вродено неврологично заболяване.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG