Връзки за достъпност

Извънредни новини

Новите случаи на COVID-19 се изравниха с броя на новите оздравели. Огнище в плевенско село


В село Буковлък е изолирано огнище на COVID-19. Областния щаб се срещна и разпореди мерки. На снимката: директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев (дясно), зам.-областният управител Красимир Трифонов (средата) и областният управител Мирослав Петров
В село Буковлък е изолирано огнище на COVID-19. Областния щаб се срещна и разпореди мерки. На снимката: директорът на РЗИ д-р Атанас Гарев (дясно), зам.-областният управител Красимир Трифонов (средата) и областният управител Мирослав Петров

Броят на потвърдените нови случаи на COVID-19 в България се изравни с броя на новите оздравели пациенти. Това става ясно от данните, съобщени от Министерството на здравеопазването. Новите лабораторно доказани случаи са 51, а оздравелите са 54. За последните 24 часа са изследвани 1794 проби.

Отбелязва се ръст в броя на новите доказани случаи спрямо понеделник, когато те бяха 24, но спад спрямо миналата седмица, когато на 9 юни бяха открити 83 случая на COVID-19, а в четвъртък и събота броят на новите доказани случаи надхвърли 100.

Така общият брой на регистрираните случаи от началото на епидемията в България достигна 3341. От тях активни са 1381, а 1784 пациенти са излекувани. Починали са общо 176 пациенти с доказан COVID-19.

Новите смъртни случаи за последното денонощие са два. Починали са мъж на 41 години с пневмония и белодробна дихателна недостатъчност и жена на 82 години с множество придружаващи заболявания, съобщи Министерството на здравеопазването.

Пациентите с коронавирусна инфекция, които се лекуват в болница, са 253. От тях 14 са в интензивни отделения и клиники. Отбелязан е ръст на хоспитализираните пациенти спрямо предходните дни. В понеделник те бяха 244, а преди седмица – 152.

Медиците с доказан COVID-19 са 322 от началото на епидемията. За последното денонощие са потвърдени 4 нови случая на един лекар и три медицински сестри.

Ново огнище в плевенско село

Здравните власти са изолирали ново огнище на COVID-19 в плевенското село Буковлък, съобщи БНР. Затова в населеното място са въведени допълнителни мерки. От вторник няма да се допуска да излизат от селото хора, поставени под карантина и контактни със заразени с COVID-19. По списък засега те са 76, а потвърдените случаи в селото през последните дни са 20. Населението на селото е на 4500 души.

На две места – входа за Плевен и изхода за Въбел, има полицейски постове, които разполагат с актуализирани списъци на болните, съобщи за националното радио директорът на РЗИ-Плевен д-р Атанас Гарев.

Болните са от различни семейства и живеят в различни квартали, каза още той. Другата мярка е свързана със задължителното носене на маски на територията на Буковлък.

COVID-19 по света

Броят на потвърдените случаи на коронавирус по света надхвърли 8 милиона, като повече от половината от тях са в Европа и САЩ. Над 436 000 от заразените са починали. Оздравелите към момента по света са към 3,86 милиона души.

Най-засегнатите държави продължават да са САЩ с над 2 милиона доказани случаи, Бразилия с повече от 888 хиляди и Русия с 537 хиляди случая.

На Балканите Албания и Косово отчетоха рекорден брой нови случаи на COVID-19. Албанските здравни власти съобщиха за 69 нови заразени, най-големия брой досега. Това са хора, които работят в различни компании и държавни служби. В страната са отменени всички ограничителни мерки с изключените на тези за обществения транспорт и масовите събирания за спортни, културни или развлекателни дейности.

В Косово властите съобщиха за 129 нови случая на коронавирус. Те призоваха да се затворят всички работни места, където са установени случаи на зараза и обявиха, че носенето на маски е задължително.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG