Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не ми прилича на защитна стена, но..." Емил Димитров няма да спира строежа на Алепу


Екоминистърът Емил Димитров в Бургас
Екоминистърът Емил Димитров в Бургас

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро няма намерение да спира строежа на т.нар. Шофьорски плаж в местността Алепу край Созопол, който през последните две седмици е обект на серия проверки от страна на строителния контрол (ДНСК) и прокуратурата.

Това заяви самият Димитров пред журналисти по време на свое посещение в Бургас, където подписа с директора на местното ВиК дружество инж. Ганчо Тенев договор за интегрирания воден проект за областта. Екоминистърът обаче не пожела да види на живо строежа на Алепу.

"Видях го по телевизията, много интересен обект. Не ми прилича на защитна стена, но предполагам, че пред него има и хотел. Може би по проект ще е много хубав хотел, има си инвеститори – те да кажат какво са искали, какво им е проектирано и какво е направено. Аз това, което знам – непрекъснато слушам на проектанта коя била жена му, на охраната коя била тъща му. Всякакви различни неща, а не този, който го е поръчал проекта, той да излезе да каже", коментира Димитров по повод факта, че управител на архитектурното бюро, изготвило проекта, е Ангел Захариев, който е съпруг на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева.

Преди ден Окръжната прокуратура в Бургас поиска от съда да обяви за нищожно разрешителното за строеж на курортния комплекс "Алепу вилидж", издадено от главния архитект на Созопол през септември 2019 г. В тази връзка Димитров заяви, че първо ще изчака да се "произнесе системата" и тогава ще вземе отношение по казуса.

"Ако някой ще се произнася, трябва да се произнесе инвеститорът, собственикът. Той да каже каква идея е имал, какво е поръчал, какво са му направили, а вие ме занимавате с това кой бил проектирал водопровода, кой канализацията, на кой не му харесвал изгледът. Няма да спра проекта, ако това питате. Знам, че това ви е мерак на всичките – да ходя като една екологична бухалка и да спирам навсякъде кой, каквото не му хареса", добави екоминистърът.

Казусът със строежа на Алепу за пръв път придоби известност в началото на миналата година заради кадри, публикувани в интернет, които показаха започналите мащабни дейности. Тогава директорът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото укрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради. Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите.

В началото на юни проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG