Връзки за достъпност

Извънредни новини

Водният режим в Перник може да приключи до няколко дни


Нивото на яз. "Студена" беше най-ниско през януари и февруари 2020 г.
Нивото на яз. "Студена" беше най-ниско през януари и февруари 2020 г.

Режимът на водоснабдяването в Перник може да приключи до дни, съобщи във вторник пред БНР управителят на местното ВиК дружество Борислав Иванов. Той беше въведен в средата на ноември 2019 г. заради ниското ниво на язовир „Студена“, от който Перник и околните населени места получават питейна вода. Режимът продължи седем месеца и засегна около 100 хиляди жители на миньорския град и околните села.

Сега в язовир „Студена“ има 19,3 млн. куб. м вода при максимален капацитет 25,2 млн. куб. м. В средата на ноември във водоема имаше едва 4,76 млн. куб. м по данни на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Във вторник вечерта започва тестване на системата за преминаване към безрежимно водоподаване, посочва още Борислав Иванов. С тестването се цели и да се установи какъв ще бъде разходът на вода при непрекъснато водоподаване само от язовира.

Кметът на Перник Станислав Владимиров, който трябва да отмени сега действащия график за водоподаване, посочи пред "Дневник", че ако при тестовете всичко е наред, режимът може да бъде премахнат до края на седмицата.

По-рано през деня е спряно водоподаването от новоизградения заради кризата резервен водопровод през Мало Бучино и водата, която се подава към Перник и околните населени места е изцяло от язовир „Студена”, съобщи още БНР. Водопроводът беше изграден в началото на годината от държавната фирма „Монтажи“. Цената му беше 22 млн. лева без ДДС и целта му беше да подава вода към Перник от язовир "Бели Искър" докато „Студена“ се напълни достатъчно.

През април министърът на околната среда Емил Димитров каза, че съоръжението не може да се използва по план. Седмица по-късно се поправи и каза, че всъщност няма проблем с водопровода. Тогава Димитров намекна, че има нередности при използването на водата от ВиК Перник и съобщи, че е започнала проверка. Информация за нея обаче така и не беше изнесена, а запитванията на Свободна Европа останаха без отговор от МОСВ.

Освен това за справяне с кризата бяха отпуснати още около 35 млн. лева, които бяха използвани за ремонти на старата и амортизирана водопроводна мрежа и на пречиствателната станция на яз. „Студена“, като посочената цел беше да се намалят загубите и да може да се използва вода и при много ниско ниво на водоема.

Заради водната криза в Перник обвинение беше повдигнато на министъра на околната среда и водите Нено Димов, който впоследствие подаде оставка. Той е обвиняем за безстопанственост заради това, че въпреки намаляващото ниво на пернишкия язовир „Студена“, е продължил да подписва месечни разрешения за ползване на вода от металургичното предприятие „Стомана“ и ТЕЦ-Перник, вместо тя да бъде запазена за населението. Разследване на Свободна Европа разкри това още на 25 ноември 2019 г. Освен Димов обвинени бяха и бившият шеф на ВиК Перник Иван Витанов, и бившият и.д. кмет на Перник Севделина Ковачева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG