Връзки за достъпност

Извънредни новини

Яне Френски, който обръща внимание на вредата от шума


Яне Френски
Яне Френски

Тази седмица на ъгъла на на бул. Евлоги и Христо Георгиеви и бул. Фритьоф Нансен в София настъпи промяна. Пространството е по-чисто и подредено, а вниманието ни моментално е привлечено от едно черно-бяло метално устройство, което измерва нивата на шум на тази точка. Целта на инсталацията е да се замислим за вредите от шумовото замърсяване върху здравето ни и да вземем мерки, за да го намалим.

Един от хората зад идеята е Яне Френски, а промяната на мястото се дължи на екипната работа между дизайнери, архитекти и инженер. Организирана е от платформата URBID, на която отново той е създател. Той вярва, че именно обикновените хора могат да поискат и да постигнат позитивна промяна в средата около себе си.

"Ние не сме нито повече нито по-малко от всички останали - граждани на един овехтял, но с огромен потенциал европейски град. Аз мисля, че всичко зависи единствено и само от нас. Нека просто да си повярваме", казва Френски в интервю за Свободна Европа.

Инсталацията се намира на ъгъла на на бул. Евлоги и Христо Георгиеви и бул. Фритьоф Нансен в София
Инсталацията се намира на ъгъла на на бул. Евлоги и Христо Георгиеви и бул. Фритьоф Нансен в София

Инсталацията "Шумов трафик" акцентира върху още една от вредите от тежкия автомобилен трафик в големите градове. Изследванията сочат, че трайното излагане на висок шум (над 55 dB) води до различни здравословни проблеми като стрес, високо кръвно налягане, сърдечни заболявания, нарушения на съня, понижаване на концентрацията и на възможността за пълноценна работа и отдих. Затова и Френски избира да обърне внимание точно на този проблем.

С тази градска намеса той стартира платформата URBID, чрез която се предоставят инструменти, които да насърчават гражданите да се "намесят" в своята среда.

"Основното ни мото е, че не е нужно да си голям "играч", за да инициираш промяната в града. Нещата могат да станат и с малките намеси, просто трябва всички да сме ангажирани с тях, и не трябва да чакаме само големите ремонти, за да разчитаме на качествен живот и модерна градска среда", казва той.

Френски е роден през 1983 г. в Благоевград и е израснал в София. Завършва Технологично училище 'Електронни системи" (ТУЕС), а после и софийския Технически университет, специалност "Компютърни системи". Мести се в чужбина и през 2010 г. започва работа като консултант в ООН. В международната организация работи като експерт по технологии и иновации. В момента основният фокус на работата му се състои в това да подпомага създаването на технологични и иновативни стратегии за ускоряване на устойчивото развитие, което е основна мисия на ООН.

Френски е много благодарен на екипа и доброволците, които са помогнали да се осъществи проектът "Шумов трафик".

"Неописуемо е чувството да видиш как толкова хора се обединяват в една обща цел и правят от нищо нещо, след като дълго време си се чудил дали не си единственият "луд" наоколо", казва той.

А защо е избрал да привлича общественото внимание точно към проблема със звуковото замърсяване в София? Нима това е толкова належащо?

"Вероятно има редица други проблеми които са по-приоритетни, като например този с мръсния въздух. Трябва ли обаче да чакаме да се реши един проблем, за да започнем да се занимаваме с друг?", пита пък Яне Френски.

"Нещата според мен трябва да вървят паралелно. А те понякога могат и да са взаимосвързани (…) В случая например, ако започнем да ходим повече пеша, да караме велосипеди, или електромобили, спомагаме и за мръсния въздух и за шумовото замърсяване. Ако пък се справим и с двете, ще намалим здравословните рискове за много хора, а съответно, малко или много, и разходите за здравеопазване", пояснява той.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG