Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Никой не ни е предупредил." БНТ отне правата на екипа на "Вяра и общество" във Фейсбук


Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков
Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков

Българската национална телевизия (БНТ) е отнела администраторските права на Фейсбук страницата “Вяра и общество” от екипа на предаването. Веднага след това е изтрита публикацията, в която водещият Горан Благоев съобщава за изненадващи промени в излъчването на предаването.

"Вяра и общество" е специализирана програма за религия на БНТ. През лятото обществената медия обикновено не излъчва нови епизоди, а повтаря старите издания на предаването. В сряда Благоев заяви, че в лятната схема на медията не се съдържа обичайното от години насам повторение на "Вяра и общество".

Новината идва след предаване, критично към отношенията между държавата и църквата. Изясняването на фактите около историята показва, че самият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков се е обърнал към синода, за да обсъди предаването. Едва след това е станала известна лятната схема, в която повторенията на "Вяра и общество" не са предвидени.

За какво става дума

Решението да не се излъчват повторения на "Вяра и общество" през това лято е взето, без да е предупреден Благоев, твърди самият отй. Водещият също така казва, че е имал "сигнали, че предаването ще бъде свалено". Той се пита дали причина за свалянето не е едно от последните издания, в които са критикувани отношенията между държавата и църквата.

Оказа се обаче, че зад конкретния случай се крие обществено известното напрежение между Светия синод на Българската православна църква (БПЦ) и Горан Благоев. Засега водещият не е свален от ефир, но към него се поставят изисквания, които той няма как да изпълни, без да смени критичния тон на предаването си.

Пред Свободна Европа генералният дитектор на БНТ Емил Кошлуков обяви, че ще иска Благоев да осигури плурализъм в предаването си, а ако не го стори, ще го води друг. За да обясни какво се има предвид под плурализъм, Кошлуков припомни решение на Светия Синод от 2014 г., с което висшият клир отказва да взема участие във “Вяра и общество”. Това, на свой ред, превръща екранното развитие на Благоев в зависимо от преценката на синода.

"Страницата се управлява от Дирекция "Мултимедия"

Случаят доби популярност след статус във фейсбук страницата на “Вяра и общество”. В него водещият съобщи за напрежението. Ден след тази публикация екипът на предаването вече не администрира страницата си, а публикацията е изчезнала.

Пред Свободна Европа Емил Кошлуков потвърди, че сайтът на “Вяра и общество” в социалната мрежа вече се управлява от Дирекция “Мултимедия” в телевизията. “Горан Благоев няма дори фейсбук профил, как да я администрира тази страница”, попита риторично Кошлуков.

Водещият пък обясни, че отнемането на правата се е случило също като свалянето на предаванията от лятната схема на обществената медия. “Никой не ни е предупредил, нито разговарял с нас”, каза той.

Междувременно в ситуацията се намеси и висшият клир. Във вторник вечерта на страницата на Светия Синод беше поместена позиция на ловчанския митрополит Гавраил. Целта на изявлението му е да опровергае медийни публикации. В него обаче той казва, че след излъчването на темата за отношенията между държавата и църквата в рамките на “Вяра и общество” генералният директор на медията сам е потърсил синода.

Среща със Синода и "народното недоволство"

“За пръв път се запознах с г-н Емил Кошлуков на 11 юни тази година, когато той пожела да се срещне със Св. Синод на БПЦ, за да обсъди според неговите думи „скандалното предаване“ на “Вяра и общество” от 06.06.2020 под надслов “Щедростта на държавата към БПЦ след пандемията”, твърди ловчанският митрополит.

Пред Свободна Европа Кошлуков потвърди казаното от Гавраил. “Имах много оплаквания, както вече веднъж ви казах. Недоволни зрители. И затова потърсих Синода”, обясни действията си генералният директор на БНТ. След което уточни, че получените писма с протести срещу този епизод на предаването вече са над 50. “А има и такива до СЕМ, сигурно и там ще се дават обяснения”, допълни той.

Преди ден стана известно, че от Благоев е поискано да даде обяснения на писма от недоволни зрители. Водещият каза, че още тогава се е изненадал, че недоволството не е изразено веднага след предаването, излъчено на 6 юни (събота). “А първото писмо е с дата 12 юни”, каза във вторник водещият пред Свободна Европа. Т.е. първите негативни отзиви са изпратени ден след срещата между Кошлуков и митрополит Гавраил.

Благоев обясни пред “Свободна Европа” и каква е фактологията около обясненията, които генералният директор твърди, че му е поискал.

Обясненията, потърсени от водещия

“Предаването беше на 6-ти юни, след него нямаше нищо. Едва на 9-ти юни ми се обади секретарката на Кошлуков и каза, че той иска да ме види в кабинета си. Бях извън телевизията за среща с герой на бъдещ документален филм. Приключих срещата бързо, защото ме вика генералният директор. Когато отидох в телевизия, се обадих на секретарката, но тя каза, че директорът ще ме потърси по-късно. Към 17 часа напомних, че продължавам да очаквам. Тя каза, че той си е тръгнал. Междувременно му звънях два пъти по телефона, а той после така и не ме потърси”, разказа Благоев.

По думите му до понеделник (15 юни) той не е бил търсен изобщо от Кошлуков. В понеделник пак му се обадих аз, за да кажа, че съм изненадан от свалените предавания от лятната схема, допълва водещият.

Ден по-късно, когато отива на работа, Благоев разбира, че трябва да даде две писмени обяснения. “Едното е за липса на плурализъм в предаването, а другото – за неспазване на работното време, тъй като съм бил извън сградата на медията, когато ме е търсил Кошлуков”, допълни Благоев.

"Нито един довод не е резонен"

По повод спора около случващото се с “Вяра и общество” медийният експерт и преподавател в Софийския университет Жана Попова коментира пред Свободна Европа, че нито един от изтъкнатите доводи за сваляне на предаването не е резонен.

“Това, което научихме от Горан Благоев, е, че той превантивно предизвестява зрителите, че предаването ще бъде спряно. Това е негово право, ако чувства такава заплаха. Конфликтът между Светия Синод и Горан Благоев е от отдавна, отговори даваше още Вяра Анкова като директор на БНТ. Проблемът е защо точно сега историята се повтаря”, коментира Попова.

“От доводите, които виждам по въпроса за това защо едно предаване няма да бъде излъчвано през лятото, нито един не е резонен. Обидно е да кажеш на зрителите, че гледат филми сега, защото шефът на телевизията е разчистил склада и пуска филми, на които ще им изтече срокът на годност. От друга страна, може би Емил Кошлуков вижда в реакцията на Горан Благоев заявка да се кандидатира за следващите избори за генерален директор. Ако това е така, излиза, че поне някой в БНТ казва, че в медията има проблем. Защото мълчанието оттам е зловещо”, каза още Жана Попова.

Според нея всички виждаме, че има проблем със случайните подбори в програмата. Но протестът на Благоев не трябва да минава през отношенията на различните религиозни общности. “Това, че Светият Синод отказва да изпраща свои представители в предаването „Вяра и общество“ не е причина да бъде сменян водещият. Защото Кошлуков често забравя, че телевизията е обществена, а не държавна. В нея трябва да бъдат представяни различни групи и общности. Българската православна църква не може да поставя условия, дори да е представител на най-голямата религиозна общност у нас”, коментира още експертът.

Според нея това е натиск, който не бива да се случва. “Инак това би означавало всяко мнозинство да поставя условия на журналистите”, допълни Попова.

XS
SM
MD
LG