Връзки за достъпност

Извънредни новини

"По-добре сега да има повече заболели". Ограниченията няма да се връщат въпреки ръста на заразените


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че не призовава за по-строги мерки въпреки значителното увеличение на новите случаи на заразени с коранавирус в България.

"Не трябва да се паникьосваме", призова премиерът и обясни, че в момента България е много по-готова. Според него "по-добре сега да има повече заболели, прекарали, оздравели, отколкото преди, защото вирусът е омаломощен".

В петък броят на новите случаи на COVID-19 е рекордно висок - 132. Два дни по-рано заразените бяха 112, няколко дни преди това бяха отчетени съответно по 105, 104 и 93 нови случая. Така само за последните десет дни предишният рекорд по брой заразени беше няколко пъти надвишаван. В края на април максималният брой заразени за ден достигна 90 души.

"Не трябва да се паникьосваме, че броят на заразените с коронавирус се е увеличил. Не призовавам към по-строги мерки, но трите "Д" трябва да се спазват - дисциплина, дезинфекция, дистанция", каза Борисов на пресконференция след среща с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, проф. Тодор Кантарджиев от Националния оперативен щаб и изпълнителния директор на Александровската болница проф. Костадин Ангелов.

"Когато първи охлабихме мерките, знаехме прекрасно какво ще се случи", коментира премиерът.

Борисов обясни, че се е водил от това, че днес "вирусът е по-слаб, болниците са с по-голям капацитет, че сме подготвени технически и с медикаменти, които към днешна дата дават някакви резултати".

Проф. Ангелов допълни, че "в началото вирусът беше изключително агресивен. В момента тежестта на заболяванията са с по-малка разрушителна способност". Той увери, че България разполага "абсолютно всички медикаменти", които се използват срещу коронавирус, както и с необходимите лични предпазни средства.

Първите случаи на коронавирус в Българя бяха установени на 8 март. Пет дни по-късно беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила до края на месец юни. Наложените ограничения за пътуване и посещения на опеделени места вече са отменени.

"Никога не сме казвали, че коронавирусът си е отишъл. Никога не сме казвали "корона, чао", както казват някои. И никога не сме ви подвели, че пандемията е свършила", каза Борисов и допълни, че „многократно повече са се увеличили оздравелите“.

„Ако сега започнем да затягаме, това ще внесе паника. Това ще внесе много по-голям риск за целия ни стопански живот“, посочи премиерът.

Той обясни, че шестимата души, починали през последното денонощие, са с тежки съпътстващи заболявания. „Да, може би са щели да живеят малко повече, но във всички случаи това са много тежки случаи“.

„По-добре сега да има повече заболели, прекарали, оздравели, отколкото преди, защото вирусът е омаломощен“, обобщи Борисов.

Коя е тази песен, която Бойко Борисов пее в джипа?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG