Връзки за достъпност

Извънредни новини

Между 500 и 10 000 лв. глоба за строежа на първа линия в Синеморец


Строежът в Синеморец на 8 юни 2020 г.
Строежът в Синеморец на 8 юни 2020 г.

Собственикът на имот на първа линия в Синеморец ще бъде глобен с между 500 и 10 000 лева, защото е извършвал строителни дейности в периода на гнездене на птиците. Това стана ясно от съобщение, публикувано в петък на сайта на Министерството на околната среда и водите.

За строежа се разбра в началото на юни, когато снимки в социалните мрежи показаха, че в местността „Поляните“, близо до скалните образувания „Корабите“, се налива бетон. Имотът попада на територията на природен парк „Странджа“ и на две защитени зони от екологичната мрежа "Натура 2000".

По документи строежът представлява двуетажна вила и е разрешен от Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) през 2017 г. В доклада за оценка на степента на въздействие, който е задължителен за инвестиционни предложения в зони от мрежата "Натура 2000", се посочва, че строителството в имота би унищожило природни местообитания на територията му. Въздействието обаче е определено като незначително, защото те заемат малка площ в рамките на целия имот.

Параметрите на строежа, посочени в разрешителното на РИОСВ, се различават от разписаните в Закона за устройство на черноморското крайбрежие за строежи на първа линия, които предвиждат по-малки плътност и интензитет на застрояване и по-голяма озеленена площ.

В съобщението на МОСВ се потвърждава, че регионалната екоинспекция е издала разрешително за строеж, което е влязло в сила. Според него обаче в имота не може да се строи между март и август, когато е гнездовият период на птиците. При проверка на РИОСВ е установено, че тази забрана е нарушена и на строителя е съставен акт. Санкцията за извършеното нарушение за физически лица е от 500 до 10 000 лв.

Строителството се извършваше в противоречие със заповед на кмета на община Царево, която забранява строителните дейности в Синеморец между 1 юни и 1 октомври. Собственикът на имота арх. Добромир Добрев обаче обясни по-рано, че строи в съответствие с прието на 28 май решение на Общинския съвет, с което се разрешава строителството в землището на селото да продължи до 15 юни, заради пропуснатото време покрай епидемията

Към момента Царево няма действащ общ устройствен план (ОУП), който да регламентира бъдещото строителство на територията на общината. Имотът, в който се строи, е урбанизиран според кадастралната карта.

Преди дни Асоциацията на парковете в България подаде сигнали до Община Царево, РДНСК Бургас и РИОСВ Бургас за строежа, който според неправителствената организация се извършва в нарушение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие и Закона за биологичното разнообразие. Коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България“ подаде сигнал до същите институции, до министър-председателя и до главния прокурор.

„Незначително въздействие.“ Как стана възможен строежът на първа линия в Синеморец
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:47 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG