Връзки за достъпност

Извънредни новини

„Глупаво решение“. Как се стигна до заразяването на Григор, Джокович и други тенис звезди


Григор Димитров беше първият от заразените звезди на "Адрия къп", а във вторник участникът и организатор Новак Джокович, също обяви, че е дал положителен тест за COVID-19
Григор Димитров беше първият от заразените звезди на "Адрия къп", а във вторник участникът и организатор Новак Джокович, също обяви, че е дал положителен тест за COVID-19

Не се случва често новина, пряко свързана с българин, да бъде сред водещите както у нас, така и в световен мащаб. Е, в последните дни се случи именно това, след като стана ясно, че най-добрият български тенисист Григор Димитров е дал положителна проба за COVID-19. Това доведе до почти паническа реакция сред областните власти в Хасково, където беше обявено, че започва масово тестване.

Преди да посети родния си град Хасково Димитров взе участие в турнир, започнал в Белград и организиран от световния номер 1 Новак Джокович. Този турнир беше най-голямото събитие в света на тениса след началото на световната пандемия заради COVID-19.

За заразяването на Григор пък се разбра по време на втората част на турнира в хърватския град Задар, проведена няколко дни след мачовете в Белград и посещението му в Хасково. Малко по-късно стана ясно, че освен българинът заразени са още две от звездите на световния тенис Борна Чорич и Виктор Троицки, както и треньорите на Димитров и Джокович Кристиан Гро и Марко Паники. Бяха тествани общо 1023 контактни лица по време на престоя му в Хърватия, както и хората, участвали в организацията на двата турнира.

Във вторник и самият Джокович, обяви, че той и жена му Йелена също са дали положителни проби за коронавирус.

В световен мащаб новината не предизвика паника по примера на Хасково, но последваха десетки обвинения и критики за организацията на турнира, поведението на играчите, както и като цяло към Джокович, който е известен с позициите, които често изразява свободно, както и с някои свои неконвенционални идеи.

Веригата „Адрия къп” и купонът в Белград

Цялата история започва от 22 май, когато Джокович, прекарал повече от два месеца в изолация в Испания, обяви провеждането на серия от турнири под марката „Адрия къп“, които ще се проведат в Белград, Задар, Черна гора и Баня Лука от средата на юни до началото на юли. Всяко от събитията беше планирано да се проведе в двудневен формат, а световният номер 1 обяви участието на редица от най-добрите състезатели като Григор Димитров, Доминик Тийм, Александър Зверев, Борна Чорич и други.

Самите турнири бяха промотирани като благотворителни, а за тенисистите те представляват добра възможност да се върнат в условия, близки до състезателните.

„Ще се радваме фенове да могат да присъстват, но това още не е сигурно, защото трябва да се съобразим с регулациите на сръбските власти, свързани с коронавируса“, каза Джокович за първия от турнирите в Белград.

„Провеждането на самия турнир не е никаква изненада. След 10-ина дена има турнир, който се провежда в Кицбюел в същия формат, по-късно в Берлин, отново в същия формат“, каза във вторник пред бТВ мениджърът на Григор Димитров Георги Стоименов.

Няколко седмици, след обявяването на събитието, всичко обещано беше изпълнено и част от елита на световния тенис пристигна в сръбската столица. Тогава започват и критиките срещу организацията.

Алескаднър Зверев, Новак Джокович, Григор Димитров и Доминик Тийм позират по време на медийно събитие преди турнира в Белград
Алескаднър Зверев, Новак Джокович, Григор Димитров и Доминик Тийм позират по време на медийно събитие преди турнира в Белград

На първо място, за разлика от организацията на футболните мачове, за турнирите на Джокович така и не се появи информация затова дали състезателите и техните щабове са били предварително подложени на тестове, което да се използва като предпазна мярка. Едно от многобройните условия за провеждането на футболните първенства в Европа беше всички състезатели, както и щабовете, да бъдат подложени на тестове за коронавирус преди да им бъде разрешено да се състезават.

Критики бяха отправени и заради пълните трибуни, при които се проведе първият от турнирите в Белград. Около корта не личеше феновете да спазват каквато и да е социална дистанция, а много малко от зрителите бяха с маски.

На пълните трибуни на турнира в Белград социалната дистанция не се спазваше, а хора, носещи маски, бяха рядка гледка
На пълните трибуни на турнира в Белград социалната дистанция не се спазваше, а хора, носещи маски, бяха рядка гледка

Още тогава Джокович отговори по следния начин:

„Разбира се, че можете да критикувате, можете да кажете и че това е опасно или не, но не е моя работа да вземам решения затова какво е правилно или неправилно по отношение на здравето“, каза той, подчертавайки, че организацията е съобразена в синхрон с препоръките на сръбското правителство. Той добави, че в родната му страната ситуацията е различна и „е много трудно да се мисли за международните стандарти“.

Друг сигнал, че организацията на турнирите не е предвидила всички въпроси, свързани с пандемията, дойде на 13 юни, първият ден от провеждането на състезанието в Белград. Тогава стана ясно, че събитието в Черна гора отпада защото властите в Подгорица имат по-строги регулации, свързани с коронавируса, отколкото тези в Белград.

„Фактът, че граждани на Сърбия не попадат в списъка на черногорските здравни власти и не могат да пътуват до Черна гора, е непреодолимо препятствие“, казаха в свое съобщение организаторите на „Адрия къп“.

Това, за което още преди 10-ина дни Джокович и останалите тенисисти бяха най-остро критикувани обаче, беше видео от заведение в Белград, на което спортистите са заснети да се забавляват. На него се вижда, че дистанция не се спазва, има много песни, прегръдки и прочее.

След провеждането на турнира в Белград, състезателите имаха няколко дни, в които да правят каквото поискат като именно тогава Григор Димитров посети Хасково.

Заразата, състезанието и последиците

Последва вторият двудневен турнир, който се проведе в Задар. Отново, преди неговото начало липсва информация за това дали състезателите са били подлагани на тестове.

Преди събитието имаше дори и демонстративен баскетболен мач с местен отбор, в който Димитров, Чорич и Джокович взеха участие.

Впоследствие по-голямата част от мачовете бяха проведени, докато в неделя не беше съобщена новината за положителния тест на българския тенисист.

Стигна се дотам, че директорът на турнира, треньор на Джокович и звезда от близкото минало Горан Иванишевич, да се появи на централния корт, за да обяви, че финалът на събитието няма да се проведе.

По-късно организаторите обявиха, че се препоръчва на всички, които са влезли в контакт с Димитров за повече от 10 минути, да се подложат на 14-дневна доброволна карантина, както и да се свържат с личните си лекари.

В крайна сметка стана ясно, че заразени са и останалите играчи, включително и Джокович.

„Всеки от нас е допуснал грешка, били сме, може би, не толкова дисциплинирани, отколкото е трябвало“, каза Георги Стоименов пред бТВ.

Той все пак не заяви категорично, че заразата е следствие на по-свободното поведение на играчите или на партито в Белград. В крайна сметка в интервюто си за бТВ той призна, че от направените анализи не може категорично да се обяви откъде е тръгнала заразата.

Часове след като заразяването на Григор беше публично оповестено, последваха стотици реакции на играчи, специалисти и фенове.

„Глупаво решение да се проведе това мероприятие. Бързо оздравяване, момчета, но така става като игнорирате всички правила. Това не е шега“, написа един от лидерите в световния мъжки тенис Ник Кириос.

Сърбинът беше критикуван и от други бивши и настоящи тенисисти, включително и от близкия си приятел Анди Мъри. Британецът обърна внимание и на последствията, които новините от „Адрия тур“ могат да имат върху световния тенис изобщо.

„Надявам се да се поучим от целия случай, защото той ще бъде взет изключително насериозно, тъй като в крайна сметка световната надпревара няма да бъде рестартирана, ако имаме проблеми всяка седмица, а играчите правят каквото си искат“, каза Мъри, цитиран от “Гардиан“.

Именно последиците от инцидента при първото голямо събитие в тенис света от месеци насам предизвиква най-сериозна тревога и повдига въпроси сред състезатели, треньори, мениджъри и организатори.

„Не можете да си представите колко дебати има в тази връзка, на колко високо ниво и колко неясна е цялата ситуация. Нулева година няма да се получи. Със сигурност ще има турнири, които ще бъдат организирани. Със сигурност това, което се случи в Сърбия, ще повлияе най-малко за мерките на следващите турнири… Мерките ще бъдат съвсем различни от всичко това, което познаваме“, заяви Георги Стоименов.

Думите му се потвърждават и от самия Мъри, който даде пример с евентуалната организация на един от най-големите турнири – откритото първенство на САЩ, след като е гледал кадрите от дискотеката в Белград.

„Всичко да е в един балон, ако това ще се прави, но какво наказание ще бъде наложено на тези, които не спазват правилата. Представете си финалните етапи от US Open, когато някой излиза от балона и нарушава правилата, отивайки в Манхатън или просто прави нещо, което не трябва да прави… та каква точно е политиката при такава ситуация?“, каза британецът.

Джокович и различните му възгледи

Идеята за турнира, която беше критикувана още в зародиш, всъщност не е първата проява на бунтарство и различно от общоприетото мислене на Джокович.

В световен мащаб сърбинът е едно от най-популярните лица, които се противопоставят на задължителните ваксинации.

„Лично аз съм против ваксинацията и не искам някой да ми налага да се ваксинирам, за да мога да пътувам. Но, ако това стане задължително, какво ще се случи? Ще трябва да взема решение. Имам собствени мисли по въпроса и не знам дали те ще се променят на някакъв етап“, каза световният номер 1 по време на видео чат с други сръбски атлети през април.

Новак Джокович е известен с това, че често изразява позиции, които се различават от общоприетите
Новак Джокович е известен с това, че често изразява позиции, които се различават от общоприетите

Дори след прекратения турнир в Задар се появи информация, че Джокович първоначално е отказал да бъде тестван за коронавирус, като това се е случило, по негови думи, при завръщането му в Белград.

През годините той често е заявявал, че има различни възгледи за много неща.

По негови думи телекинезата и телепатията са „дарове от този по-висш ред, източникът, богът, както щете го наречете, който ни позволява да разбираме по-висшите сили и по-висшия ред в самите нас“.

Тенисистът е обявявал, че е бил и пред отказване от спорта през 2018 г. защото "целият ред, в който той е потопен, е бил силно разтърсен".

Когато през 2010 г. след серия от проблеми установява, че има алергия към глутен и нетърпимост към захар, недоволен от медицината, той се обръща към квантов лечител, който му помага да изключи от диетата си всички животински продукти, глюкоза и глутен.

Каквито и да са фактите, той остава един от най-успешните тенисисти за всички времена, а в следващите години дори може да се превърне в абсолютен рекордьор по завоювани титли от турнирите от „Големия шлем“ в историята на мъжкия тенис.

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

XS
SM
MD
LG