Връзки за достъпност

Извънредни новини

Северна Корея се отказва от плановете си за военни действия срещу Юга


Решението да не се предприемат военни действия идва след среща между лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и военното ръковоство на страната
Решението да не се предприемат военни действия идва след среща между лидера на Северна Корея Ким Чен Ун и военното ръковоство на страната

Северна Корея се отказва от плановете си за военни действия срещу Южна Корея, съобщават държавните медии, цитирани от Би Би Си.

Решението на ръководството на КНДР е дошло след среща на военните и лидера Ким Чен Ун. Започнало е и свалянето на висококоворителите по границата с Юга, използвани за изпращане на съобщения.

Наблюдатели определят действията на Пхенян като явен опит за деескалация, след като в последните седмици в страната бяха отправени десетки призиви за предприемане на сериозни действия срещу Сеул.

Напрежението между двете държави се повиши, след като преди седмици избягали севернокорейци започнаха заедно с южнокорейски активисти да изпращат по въздух пропагандни материали към КНДР. „Пратките“ съдържаха листовки, банкноти, храна и USB флашки с новини и филми.

В отговор на 16 юни КНДР взриви общ контактен център за връзка с Южна Корея край граничния град Кесон. В същия ден севернокорейското военно командване заплаши Сеул с връщане на войски в демилитаризираните гранични зони.

Сестрата на северно-корейския лидер Ким Йо Джонг, която заема водеща роля в управлението на страната, също отправи заплахи към Юга.

Преди седмица се появи информация, че Пхенян е напечатал 12 милиона пропагандни листовки, които да пусне над територията на южните си съседи.

Още преди седмици международни наблюдатели обявиха ескалацията на напрежението от страна на КНДР като ход, целящ да бъдат подобрени позициите на страната преговорите със САЩ за прекратяването на ядрената програма и вдигането на международните санкции и рестрикции, налагани от Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG