Връзки за достъпност

Извънредни новини

За първи път 3000 теста за денонощие. 128 нови случая на COVID-19 в България


Броят на хоспитализираните пациенти се увеличава, но на тези на изкуствено дишане се запазва стабилен
Броят на хоспитализираните пациенти се увеличава, но на тези на изкуствено дишане се запазва стабилен

За първи път от началото на епидемията от COVID-19 се отчитат повече от 3000 теста, направени за едно денонощие. Националният информационен портал публикува информация за изследвани 3016 PCR проби, при които са установени 128 нови случая.

С това регистрираните инфекции от коронавирус от средта на март насам в България стават 4242, от които 1770 активни.

Една трета от новите случаи са установени в София - 38. В Смолян те са 21 и 14 в Кюстендилска област.

Увеличава се броят на постъпилите в болници за лечение с коронавирус. Те са вече 390, с 68 повече от понеделник. Пациентите в интензивни отделения са 16, с трима повече от началото на седмицата. Един човек е починал от сряда насам, с което общият брой на жертвите става 209 (4,9% от общия брой потвърдени случаи от март насам).

Излекуваните за последното денонощие са 46 души. Общо те са 2263 или 53,3% от общия брой случаи от началото на епидемията в България.

Затворено министерство и общини с термометри

Министерството на финансите ще бъде затворено в четвъртък за дезинфекция, след като вчера там беше установен заразен служител. В сградата ще бъде извършена дезинфекция, а колегите на инфектирания - тествани. Обслужването на граждани ще се изпълнява дистанционно, уверяват от ведомството.

Общината в Ловеч обяви, че на желаещите да влязат в сградата ще бъде измервана температурата с безконтактни термометри. „Това е поредното оптимизиране на нашия пропускателен режим, за да гарантираме здравето на нашите служители и посетители“, заяви пред БНР кметът на общината Корнелия Маринова.

Общините във Враца и Горна Оряховица обявиха, че след изследване на персонала, не са установени коронавирусни инфекции сред служителите.

Правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 15 юли, без да въвежда допълнителни мерки освен задължителното носене на маски на закрити обществени места. Спрямо началото на юни увеличението на носителите на вируса е 3,2 пъти.

Броят на заразените след обявяването на пандемията от СЗО на 10 март надмина 9,4 милиона, а на починалите надхвърли 481 хиляди. Възстановили са се 50,3% от заболелите. Според СЗО на настоящия етап на развитие на пандемията увеличението на регистрираните случаи е с 1 милион седмично, като в Северна и Южна Америка тя не е достигнала още своя пик. Можете да следите на интерактивната карта развитието на епидемията по света, а в блога ни - в България.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG