Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три египетски лешояда са били отровени край Маджарово


Египетският лешояд е един от най-застрашените видове птици в световен мащаб

Три египетски лешояда - възрастна двойка и малко - са били отровени в близост до родопскя град Маджарово. За това съобщи Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Труп на застрашената птица е открит в понеделник от местен жител, който е подал сигнал до природозащитната организация. По маркировката е установена самоличността на загиналата птица - женска от двойка египетски лешояди в Източни Родопи.

При проверка в гнездото малкото на двойката също е открито мъртво. Анализът на снимките от фотокапана, чрез който БДЗП изследва живота на птиците, е установено, че родителите са донесли храна на малкото и то е загинало след като се е хранило от нея.

Майката и бащата на малкото са изчезнали от гнездото на 19 юни и повече не са се върнали.

"Тези данни, както и фактите, установени около трупа на намерения възрастен лешояд, предполагат, че смъртта на семейството вероятно е причинена от отравяне", се казва в съобщението на природозащитниците.

Екип на Българското дружество за защита на птиците изследва един от загиналите край Маджарово египетски лешояди
Екип на Българското дружество за защита на птиците изследва един от загиналите край Маджарово египетски лешояди

Тъй като египетските лешояди са силно териториални птици, които обитават малка територия, те предполагат, че инцидентът се е случил в границите на околните четири села. В околността не са намерени трупове на други животни, от които лешоядите може да се хранили.

По случая се води разследване, а трупът на птицата е изпратен за лабораторен анализ за доказване на причините за смъртта ѝ.

Загиналата двойка египетски лешояди е една от най-възрастните и продуктивни двойки в страната и този инцидент е огромна загуба за цялата популация на вида, се казва в съобщение на БСЗП. Птиците са обитавали мястото повече от 10 години.

Египетският лешояд е един от най-застрашените видове птици в световен мащаб, чиято популация продължава бързо да намалява.

България приютява по-голямата част от балканската популация на вида – едва 26 двойки, от които 19 гнездят в Източни Родопи. В рамките на проект „Нова надежда за египетския лешояд“ организации от 14 държави на три континента по миграционния път на вида от Балканите до Африка, обединяват усилия за спасяването на вида от изчезване.

През февруари в района на Маджарово бе намерен мъртъв белоглав лешояд, за който лабораторните анализи доказаха, че е загинал в следствие на отравяне.

Използването на отрови и отровни примамки е най-голямата заплаха за лешоядните видове птици, а унищожаването на екземпляри от защитени видове е престъпление. От дружеството призовават властите да установят отговорните за смъртта на трите птици.

Преди месеци в държавното ловно стопанство "Женда" край Хасково беше открит прострелян от бракониери черен лешояд, дарен на България от Белгия по програма за опазване на редкия вид. Птицата е била простреляна през март и е загинала от раните си. След това е започнало разследване, но два месеца по-късно резултати от него не е имало, съобщи тогава природозащитата организация "Зелени Балкани".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

Защо на украинските войници им трябват западни танкове
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00
XS
SM
MD
LG