Връзки за достъпност

Извънредни новини

COVID-19 и авиацията. Кои полети до България са отменени за това лято


Стотици редовни полети до и от български летища няма да бъдат изпълнени това лято заради пандемията от COVID-19. От информация на сайта на Министерството на транспорта стана ясно, че полети на няколко авиокомпании от и до София, планирани за следващите месеци, са отменени. От Летище София уточниха, че тези полети се отменят поетапно от началото на пандемията и не са анулирани извънредно в последните дни.

Информацията на сайта на министерството и съобщенията от последните дни за отменени полети до и от летищата във Варна и Бургас обаче дават представа за отражението на пандемията върху този сектор.

Отменените полети до и от Летище София през следващите месеци са по различни маршрути.

Авиокомпанията Ryanair е отменила полети по общо 26 маршрута, включително до и от няколко града в Италия, до Испания, Берлин и други градове в Германия, до и от Атина, Брюксел, Лондон и други. Отменени са и полети на Wizz Air по 14 маршрута – до и от Милано, Неапол, Лондон, Тел Авив и други.

Lufthansa е анулирала един от ежедневните си полети до Франкфурт от 29 март до 24 октомври (S20), както и няколко полета до и от Франкфурт и Мюнхен. Полските авиолинии са отменили всички свои полети от 1 юли до 14 юли. Турските авиолинии са анулирали полетите си от 23 юни до 30 юни.

Има отменени полети на Австрийските авиолинии до и от Виена, на Air France до и от Париж, на Аерофлот от и до Москва, на Al Italia до и от Рим.

Първоначално на сайта на Министерството на транспорта беше посочено, че Bulgaria Air е отменила полети по 21 външни и вътрешни маршрута това лято. По-късно авиокомпанията изпрати до медиите опровержение, като заяви, че няма отменени полети по вътрешните си линии и линиите си до Европа. Единствените ѝ отменени полети са до Русия и Израел, където са въведени рестрикции от местните власти, съобщи компанията. По-късно информацията на сайта на транспортното министерство беше поправена.

От Летище София уточниха, че полетите се отменят поетапно от началото на пандемията от COVID-19 по решение на авиокомпаниите и посочените в списъка на Министерството на транспорта полети не са анулирани извънредно през последните дни. Сега се изпълняват много повече полети отколкото през март, допълниха от там.

Преди дни кметът на Бургас Димитър Николов съобщи, че само на 10 юни на летище Бургас са били отменени 150 полета, планирани за месец юли. По думите му процесът е повлиян от повишения брой регистрирани случаи на коронавирус у нас.

През последните две седмици имаше няколко дни с по над 100 нови случая на ден, което са най-високите стойности от началото на епидемията.

През месец май 2019 г. на двете морски летища във Варна и Бургас са били обслужени над 2700 полета. По същото време тази година те са само 300, съобщиха за по-рано за Свободна Европа от „Фрапорт“, операторът на летищата. През миналия юни е имало над 6100 полета, но от „Фрапорт“ сега очакват безпрецедентен спад от 90%.

За месец юли в Бургас са планирани общо 2745 полета, а във Варна - 1524. На летище Бургас първият планиран чартърен полет, който все още не е отменен, е от Амстердам на 26 юли. На следващия ден във Варна се очакват чартъри от Франкфурт, Берлин и Хановер.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG