Връзки за достъпност

Извънредни новини

Президентът Тръмп нареди наказания за оскверняване на паметници


Протестиращите настояват за премахването на статуите на американски президенти, включително на Абрахам Линкълн от Вашингтон
Протестиращите настояват за премахването на статуите на американски президенти, включително на Абрахам Линкълн от Вашингтон

Президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа в петък вечер изпълнителна заповед, с която обеща да наложи наказателно преследване на протестиращите, които вандализират паметници.

Заповедта на Тръмп следва вълна от граждански вълнения в Съединените щати, предизвикани от убийството през май на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд, който почина, след като бял полицай от Минеаполис затисна врата му при опит за арест.

В последвалите граждански протести бяха свалени или осквернени множество паметници на исторически личности, най-вече от армията на Юга през Гражданската война, които са били привърженици на робството, съобщава Агенция Франс прес.

"Просто имах привилегията да подпиша много силна изпълнителна заповед, защитаваща американските паметници, мемориали и статуи - и да се бори срещу неотдавнащното криминално насилие", написа в социалната мрежа Туитър Тръмп.

Той добави, че се предвиждат "дълги срокове затвор за тези беззаконни действия срещу нашата Велика страна!"

Тръмп призова и за лишаване от федерално финансиране на юридически лица и полицейски управления, които не могат да се справят с такова "мафиотско право".

Във Вашингтон протестиращите свалиха статуя на генерала на от Конфедерацията в Гражданската война Алберт Пайк, а други се опитаха неуспешно да атакуват тази седмица статуя на президента Андрю Джексън до Белия дом, тъй като той е бил собственик на роби.

Заповедта изисква "прилагане на закони, които носят наказания за лишаване от свобода за лицата, признати за виновни за оскверняване на обществени паметници" - без да се обявяват нови разпоредби.

"Президентът Тръмп никога няма да позволи на насилието да контролира нашите улици, да пренапише историята ни или да навреди на американския начин на живот", заяви Белият дом.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG