Връзки за достъпност

Извънредни новини

112 нови случая на COVID-19 в България, заразените в света надминаха 10 милиона


София и Пазарджишка област остават най-силно засегнати от коронавирусната инфекция
София и Пазарджишка област остават най-силно засегнати от коронавирусната инфекция

112 са новите случаи на COVID-19 в България за последното денонощие при направени 1528 PCR теста. Това показват официалните данни на Единния информационен портал.

Така общият брой на регистрираните случаи на коронавирусна инфекция става 4625. От тях активните са 1934.

Най-много нови случаи от събота насам са установени в София - 29, Пазарджик - 17 и Пловдив - 16.

18 души са излекувани през денонощието, а един човек е починал.

В болници с доказан COVID-19 се намират 423-ма пациенти, 20 от които са в интензивни отделения.

На този етап не се предвижда завишаване на противоепидемичните мерки в страната, посочи в събота министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Разпространението на инфекцията в България по дати и цифри можете да проследите на Коронавирусът COVID-19 - факти и дати.

Над 10 милиона COVID-19 инфекции са потвърдени в света

Случаите с коронавирус в световен мащаб надхвърлиха 10 милиона в неделя според данни на Ройтерс. Респираторната болест досега е убила почти половин милион души за седем месеца.

Така коронаинфекцията надмина двукратно броя на тежките грипни заболявания, регистрирани годишно, според Световната здравна организация.

Една четвърт от всички случаи са установени в Северна Америка, Латинска Америка и Европа, докато Азия и Близкият изток съответно имат около 11% и 9%, съобщава агенция Ройтерс.

Някои страни преминават през увеличаване на броя на заразените, което води до частично възстановяване на ограниченията, което според експертите може да бъде повтарящ се модел през следващите месеци и през 2021 г., когато се очаква да бъде налична ваксина срещу коронавируса.

Броят на смъртните случаи - над 497 хил., е приблизително същият като броя на смъртните случаи от грип, докладвани годишно.

Облекчаването на ограниченията за движение и възобновяването на икономическите дейности доведоха до увеличаване на новите инфекции в страни, в които епидемията беше утихнала
Облекчаването на ограниченията за движение и възобновяването на икономическите дейности доведоха до увеличаване на новите инфекции в страни, в които епидемията беше утихнала

Първите случаи на новия коронавирус бяха потвърдени на 10 януари в Ухан в Китай, преди епидемията да се разрази в Европа, след това в САЩ, а по-късно и в Русия.

Пандемията вече е влязла в нова фаза, като Индия и Бразилия се борят с огнища на над 10 хил. случая на дневно, което поставя на голямо напрежение обществените им системи. Двете страни представляват над една трета от всички нови случаи през изминалата седмица. Бразилия съобщи за рекордните 54 700 нови случая на 19 юни, като към неделя надминава 1,3 милиона. Някои изследователи смятат, че броят на починалите в Латинска Америка може да нарасне до над 380 хил. до октомври, от около 100 хил. тази седмица.

Увеличаването на инфекциите в световен мащаб през изминалата седмица е с 1-2% на ден през изминалата седмица, което е намаление спрямо нарестването от 10% през март.

В държави, в които местното предаване беше прекъснато -като Китай, Нова Зеландия и Австралия, през последния месец се наблюдават нови огнища, посочва Ройтерс. В Пекин, където стотици нови случаи бяха свързани с пазар за земеделска продукция, капацитетът за тестване беше увеличен до 300 хил.проби дневно.

Най-много случаи се съобщават от САЩ, където вече има повече от 2,5 милиона потвърдени случая. След забавяне на разпространението на вируса през май, географията на случаите се разширява през юни до селски райони и щати, които по-рано не са били засегнати.

В някои страни с ограничени възможности за тестване броя на случаите отразява малка част от общия брой инфекции. Приблизително половината от съобщените заразени са се възстановили.

Можете да следите на интерактивната карта развитието на пандемията по света.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG