Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За добро или за лошо". Когато главният прокурор се появи в Twitter


На 26 юни в Twitter настъпи необичайно оживление около един нов туит, както се наричат постовете в платформата за микроблогинг. Едва ли друго подобно съдържание би предизвикало такива реакции, ако този туит не беше публикуван от главния прокурор Иван Гешев. Той реши да се включи активно в комуникацията с потребителите на тази малка за България интернет общност.

"#Здравейте, имам удоволствието да ви поканя да следите дейността ми и тази на Прокуратурата на Република #България в профила ми в #Twitter", написа главният прокурор.

Само за няколко дни профилът на главния прокурор доби голяма популярност и вече има над 2 хиляди последователи.

В петък, когато обяви, че се присъединява към Twitter, Иван Гешев беше засипан от отговори на първия си туит. Десетки от тях веднага бяха скрити, а на част от профилите беше ограничена възможността да комуникират с профила на главния прокурор. Това предизвика и вълна от въпроси защо изчезват коментарите към туита, но такъв така и не се появи.

"Значи хората те питат нещо, ти ги блокираш?", попита риторично yordan aleksandrov. A огре допълни: "чакайте @IvanGeshevPG да не би да показа една част от коментарите след като стана проблем, че ги крие най-безцеремонно? тоя интернет не бачка така".

Голяма част от коментарите бяха по повод публикуваното ден по-рано разследване на журналиста Николай Стайков от "Антикорупционен фонд" и разкритията на бизнесмена Илия Златанов за срещите му в ресторант "Осемте джуджета" с бившия прокурор и настоящ адвокат Петър Петров, известен с прякора си Петьо Еврото.

"А повече информация за “Осемте джуджета”? А кога ще публикувате разпита на Бойко Борисов и него искаме да видим и има голям обществен интерес", попита Lokki.

В следващите си туитове главният прокурор поздрави МВР и Специализараната прокуратура за работата по случая с ареста на началника на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков.

Той сподели и участието си в предаването "Панорама" на БНТ, като избра да извади на преден план ключовата си фраза: "Ръководителят на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши беше казала: "С въдица не може да се лови слон". Е, ние в България с въдица хващаме слонове".

В отговор Rositsa Shopova е отбелязала официалния профил на Лаура Кьовеши към своя туит, публикуван на английски, с който призовава европейския главен прокурор да поздрави Иван Гешев за дейностите, върху които се е фокусирал. Сред тях са престъпленията на гражданите, които си произвеждат ракия.

Гешев коментира и решението на Специализирания наказателен съд по делото с приватизацията на държавния дял в електроразпределителното дружество EVN, по което подсъдимите Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, заедно с още трима души, бяха обявени за невинни на първа инстанция.

"Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси. В името на справедливостта за ограбените българи, които заслужават по-добър живот", написа Гешев към туита си, придружен от снимка на сградата, в която се помещава съдът.

Последният туит, публикуван в понеделник, е кадър, който се разпространява лавинообразно в социалните мрежи. На него присъстват бившият комунистически лидер Тодор Живков, настоящият премиер Бойко Борисов в ролята си на негов охранител и униформен полицай, за който някои твърдят, че е самият Иван Гешев. С хаштаг #FAKENEWS главният прокурор коментира снимката:

"За добро или за лошо, никога не съм имал такава униформа. А и когато е правена тази снимка, съм бил още на студентска скамейка. Поредната анархолиберална хибридна атака, чакам следващата…" Реакциите не закъсняха и "анархолиберал" се превърна в ключова дума в отговорите към главния прокурор. Някои се питаха какво точно стои зад това определение.

"Привърженик на интелигентско-индивидуалистическо течение в Българската работническа социалдемократическа партия (тесни социалисти), което оспорва организационните принципи на социалдемокрацията, проповядвайки идеи за анархизъм и либерализъм", гласи дефиницията от онлайн Речник на българския език, публикувана от Vango1.

"Когато се пошегуваш, презирайки обекта, а той изгради от това пиар, говорейки за хибридна атака. Чувството за хумор вече е под наблюдение от прокуратурата и лично от #гешеврадост. Но пък е хубаво, когато шегата се подеме и стане вайръл", пише в туита си Kodinova.

В световен мащаб Twitter има 330 милиона активни потребители. Според последната статистика за Datareportal за България чрез Twitter могат да бъдат достигнати около 160 000 потребители (за рекламни цели).

Най-популярният акаунт е на Miro - бившият кечист Александър Русев, с над 760 000 последователи, следван от тенисиста Григор Димитров с над 466 000 и Bodil40, който има успешен YouTube канал, посветен на играта Fortnite, с над 302 000.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG