Връзки за достъпност

Извънредни новини

ВАС отказа да проучва повече гражданството на председателя на градския съд Алексей Трифонов


Председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов
Председателят на Софийския градски съд Алексей Трифонов

Върховният административен съд (ВАС) отказа във вторник повече да проучва въпроса как роденият в СССР председател на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов е получил българско гражданство и обяви за решаване делото за избора му на ръководния пост. Препоръчителният срок за произнасяне на решение по казуса е един месец.

Съдийската колегия на ВСС избра съдия Трифонов начело на градския съд в края на ноември 2018 г., а малко по-късно опонентът му в конкурса съдия Евгени Георгиев подаде жалба във ВАС. Делото продължава вече над година и половина като в основен въпрос за изхода му се превърна българското гражданство на председателя на СГС. Причината е, че според Закона за съдебната власт съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.

Докато делото течеше, журналистката Валя Ахчиева публикува в сайта euelectionsbulgaria.com свое разследване, според което съдия Трифонов е придобил такова без правно основание, тъй като общинските власти в София не разполагат с данни за подавана молба от родителите на магистрата той да бъде записан като български гражданин. Това е можело да стане по силата на Koнвeнциятa мeждy Hародна република България (НРБ) и CCCP зa пpeдoтвpaтявaнe възниĸвaнeтo нa двoйнoтo гpaждaнcтвo.

Председателят на СГС е роден през 1972 г. в Курск, СССР, и нито действащият тогава Зaĸoн зa бългapcĸoтo гpaждaнcтвo, нито въпросната Конвенция между НРБ и СССР не предвиждат той да получи българско гражданство по рождение. Изисква се подаване на нарочна молба от родителите му или от него, за каквато данни липсват, посочваше Ахчиева в разследването си.

В хода на делото ВАС изиска информация от различни институции по този въпрос, сред които беше и правосъдното министерство. То предостави справка, в която се казваше само, че липсват данни Алексей Трифонов да е подавал молба за промяна на гражданството си. В тази връзка защитата на Евгени Георгиев настояваше министерството да изясни конкретно дали председателят на СГС е вписан в дневника за молбите и предложенията за придобиване на българско гражданство. Това обаче така и не беше изяснено.

Затова във вторник адвокат Александър Кашъмов, защитаващ Георгиев, представи пред ВАС копия на български акт за раждане на Алексей Трифонов, съставен на 13 октомври 1998 г. в столичния район "Илинден", както и руски от 1972 г. Юристът оспори първия, посочвайки, че акт за раждане може да бъде съставен само на български гражданин.

Върховните съдии обаче отхвърлиха искането на адвоката да изискат официални преписи от "Илинден" и отказаха да приложат по делото копията, предоставени от Кашъмов, тъй като не са заверени. Адвокатката на Трифонов – Невена Георгиева, пък отбеляза, че това са "строго лични данни" и предположи, че "изтичането" им е правонарушение. След това представи пред съда справка от руското посолство, според която клиентът ѝ не е бил гражданин на Руската федерация.

В крайна сметка ВАС пристъпи към финалните пледоарии, при които Кашъмов отбеляза, че при избора на Трифонов Съдийската колегия на ВСС дори не е обсъдила Общото събрание на СГС, при което подкрепа за председателския пост получи Георгиев. Той припомни, че през 2016 г. парламентът прие законови промени, въвеждащи т.нар. принцип на съдийско самоуправление, който в случая е бил заобиколен.

Жaлбaтa e нeocнoвaтeлнa и нeдoкaзaнa, гласеше тeзaтa нa BCC и зaщитaтa нa Aлeкceй Tpифoнoв. Избopът нa 27 нoeмвpи 2018 г. e ocъщecтвeн oт кoмпeтeнтeн opгaн – Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa BCC, в пpeдeлитe нa нeгoвaтa oпepaтивнa caмocтoятeлнocт, пpи пълнo cпaзвaнe нa aдминиcтpaтивнo-пpoизвoдcтвeнитe пpaвилa, кaтeгopични бяxa тe, цитирани от сайта "Дефакто".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG