Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Гърция се влиза само през Кулата и само с формуляр. 158 нови случая на COVID-19 в България


Граничен пункт „Кулата-Промахон“. Снимката е архивна
Граничен пункт „Кулата-Промахон“. Снимката е архивна

Влизането в Гърция от България от 1 юли ще е възможно само през граничен пункт „Кулата-Промахон“ с попълване на специален онлайн формуляр 48 часа преди пътуването. Мярката е свързана с пандемията от COVID-19.

Засега няма да е възможно влизането в Гърция през други сухопътни гранични пунктове, освен при съществени причини, които предстои да бъдат уточнени.

Съгласно новите правила, които Гърция обнародва в Държавния си вестник в неделя вечерта, лицата, които влизат в страната, независимо по какъв начин и от коя държава, включително и от Европейския съюз, са задължени да покажат хартиеното или електронно копие на формуляра за локализиране на пътници.

Той може да бъде открит на специално създадения за целта сайт. Формулярът трябва да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната.

Довчера беше известно, че само два пункта между България и Гърция ще пропускат туристи по новите правила – „Кулата“ и „Маказа“, припомня БНР, а във вторник гръцкото посолство обяви, че единственият път, през който ще може да се преминава, е „Кулата-Промахон“. По информация на националното радио на граничния пункт има опашка от товарни камиони.

До обяд на 1 юли през „Маказа“ все още се пропускат пътуващи, но министърът на вътрешните работи Младен Маринов съобщи, че гръцките власти ще го затворят в рамките на деня.

158 нови случая на COVID-19 в България, 7 пациенти са починали

Доказаните нови случаи на COVID-19 в България за последното денонощие са 158 при направени 3343 PCR теста. Това показват данните от Единния информационен портал за коронавируса. Така общият брой на случаите от началото на епидемията в България е 4989.

Активните случаи към момента са 2083. В болници са настанени 435 пациенти с COVID-19, от които 32 в интензивни отделения.

Най-много нови носители на вируса са открити в София град (43) и в Смолян (36).

Регистрирани са 9 нови случая на медици – 5 лекари, 2 медицински сестри, 1 санитар и 1 друг медицински персонал.

Излекувани са общо 2676 пациенти. Праз последните 24 часа са отчетени 94 възстановили се.

Отчетени са нови 7 смъртни случая на пациенти с коронавирусна инфекция за последните 24 часа. Общият брой на жертвите на заболяването достигна 230.

По света доказаните случаи на коронавирус достигнаха 10,46 милиона. Починалите са 510 800, а оздравелите са 5,34 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG