Връзки за достъпност

Извънредни новини

30 тона отпадъци, свързани с братя Бобокови, бяха открити до Червен бряг, твърди прокуратурата


Една от снимките, разпространени от прокуратурата на 2 юли 2020 г.
Една от снимките, разпространени от прокуратурата на 2 юли 2020 г.

Отпадъци от акумулаторни батерии, внос от Словакия и Румъния, са открити в землищено на Червен бряг, съобщиха от Специализираната
прокуратура.

При извършен оглед в силажни ями на бивше ТКЗС са открити над 30 тона отпадъци, част от които генерирани от търговско дружество, собственост на обвиняемите братя Пламен и Атанас Бобокови.
Първоначалните данни сочат, че отпадъците включват части от акумулаторни батерии, които по външни белези могат да се определят като опасни. В района са измерени ниски нива на радиация.


Предполага се, че отпадъците са били загробени там преди около 4-5 години. Според първоначалните данни те не подлежат на последваща
преработка. Такива отпадъци, загробени в изкопни ями с дълбочина 3 метра, са открити и в землището на с. Рупци, община Чрвен бряг, уточняват от спецпрокуратурата.

Предстои установяването на тяхното количество, произход и съдържание. "Прокуратурата няма да позволи страната ни да бъде сметище" , а по думите на главния прокурор Иван Гешев "безотговорни
бизнесмени да тровят децата и природата ни".

Пламен Бобоков е обвиняем заедно с брат си Атанас, бившия зам.-министър на околната среда и водите Красимир Живков и още четирима души за участие в организирана престъпна група. Става въпрос за добилото популярност още в края на миналата година досъдебно производство за вноса на боклук.

То започна през декември 2019 г., когато край Плевен бяха открити 9000 тона отпадъци от Италия. Към момента в ареста са Атанас Бобоков, Красимир Живков, ексшефът на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов и Николай Миховски. Пламен Бобоков е на свобода срещу парична гаранция от 1 милион лева. Бившият служител на братята Васил Богданов и последният обвиняем по делото – Айгюн Еминов, са под домашен арест.

Според описваната от прокурорите схема Красимир Живков е в близки отношения с братя Бобокови, от което те са се възползвали, за да контролират издаването на разрешения за внос и износ на отпадъци. Самият Живков обаче отрича да познава останалите обвиняеми.

Ролята на бившия шеф на Районната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Плевен Габриел Савов е била да не упражнява ефективен контрол над дружествата, складиращи отпадъци, както и да въздейства на подчинените си да извършват фиктивни проверки, сочи държавното обвинение.

Николай Миховски и Айгюн Еминов пък са основните фигури, свързани с откритите край Плевен 9000 тона битови отпадъци. Те бяха складирани на площадка в местния завод „Мир“, собственост на Миховски и наета от фирмата на Еминов „Феникс Плевен“ ЕООД, която преди е била притежание на Миховски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Покушение срещу премиер. Кой е Роберт Фицо
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00
XS
SM
MD
LG