Връзки за достъпност

Извънредни новини

Рекорден брой нови случаи на COVID-19 в България. Спешен медик е сред жертвите


Сред жертвите от последното денонощие е и спешен медик от София
Сред жертвите от последното денонощие е и спешен медик от София

Потвърдени са нови 182 случая на COVID-19 в България за последното денонощие, съобщи Министерството на здравеопазването. Това е на-високият брой доказани случаи за 24 часа в България от началото на епидемията.

Най-много са новодиагностицираните в София град – 69, и в Пловдив – 22. Така общия брой на доказаните случаи на коронавирусна инфекция в страната става 5497. От тях 2366 са активни.

За последните 24 часа са направени 2538 PCR теста.

Пациентите с COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 450. В интензивни отделения и клиники се намират 29 от тях.

Излекуваните пациенти достигнаха 2892, като през последния ден са отчетени 90 възстановили се.

От началото на епидемията в България са починали 239 пациенти със заболяването. През последното денонощие жертвите са седем. Сред тях има 21-годишен мъж с вродено бъбречно заболяване, жена на 48 години с онкологично заболяване, жена на 59 години с астма, мъж на 52 години и жена на 55 години без други заболявания, 70-годишна жена с диабет.

Сред жертвите от последното денонощие е и спешен медик от София, съобщи Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ. В справката на Министерството на здравеопазването се посочва, че е починал 49-годишен човек със сърдечно заболяване.Предполага се, че д-р Юлиян Стамов се е заразил по време на работа, след като е помогнал на пациент с коронавирусна инфекция да стигне до болницата.

Пред БНР говорителят на столичния спешен център Катя Сунгарска, обясни, че пациентът, на когото 49-годишният д-р Стамов е помогнал, е бил в тежко състояние. „Наложило се е да прави пълен обем реанимационни действия с всички възможни, разбира се, защитни средства, но при тази процедура има много близък пряк контакт с пациента въпреки защитните средства“, каза тя.

„Отзовавал се е на много тежки инциденти и случаи. Момче, което се поддържаше много, имаше афинитет към здравословния, тренираше, поддържаше се, много здрав, едър човек и е толкова невероятно, че го загубихме“, каза още Катя Сунгарска.

Това е втората жертва от Центъра за спешна медицинска помощ в София по време на коронавирусната пандемия, след като през май от заболяването почина д-р Нели Пандова.

По данни на Министерството на здравеопазването медицинските служители с доказана коронавирусна инфекция в България от началото на епидемията са 445. През изминалото денонощие са регистрирани 21 нови случая. 11 от тях са установени при лекари, 8 - при медицински сестри и 2 – при санитари.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG