Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата твърди, че приближени до Божков са следили магистрати


Снимка от акцията в петък. Вижда се лицето на прокурора от Специализираната прокуратура и доскоро неин ръководител Димитър Франтишек
Снимка от акцията в петък. Вижда се лицето на прокурора от Специализираната прокуратура и доскоро неин ръководител Димитър Франтишек

При акция на специализираната прокуратура в петък във връзка с разследването срещу хазартния бизнесмен Васил Божков са открити снимки и профили на магистрати, които съдържат техни лични данни и информация за семействата им. Това съобщи в събота пресцентърът на държавното обвинение. Открита е и снимка на висш служител в Министерство на вътрешните работи.

Акцията в петък беше проведена на два адреса в София и в Сандански. БНР съобщи, че трима души са отведени за разпит в столицата, а в Сандански са задържани двама души.

По информация на националното радио операцията беше свързана с предполагаемия опит за следене на прокурор, който работи по разследването срещу Божков. Преди две седмици Божков качи във Фейсбук снимки на прокурор Ангел Кънев, заснет пред централата на НАП на столичния бул. "Дондуков". Снимките бяха придружени от твърдение на Божков, че прокурорът иска от данъчните да погазват закона.

Главният прокурор Иван Гешев реагира същия ден и заяви, че всеки магистрат ще бъде защитен. Той каза, че в случая има данни за престъпление, защото Кънев вероятно е бил следен дълго време.

„Профилите на магистратите, ангажирани с разследванията срещу Васил Божков, съдържат техни лични данни (домашни адреси, ползвани телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните семейства, включително и за непълнолетни и малолетни лица, пише в съобщението на държавното обвинение. В един от профилите има указание за заснемане на магистрат, както и за проследяване на член на неговото семейство“, съобщава още прокуратурата.

Прокуратурата повдигна обвинения на двама души с инициали Сл.М. и В.Б. за участие в организираната престъпна група с ръководител Васил Божков. Предполага се, че става дума за бившия служител на МВР Славчо Марков, за който вчера някои медии съобщиха, че е арестуван, и за шефът на личната охрана на Божков Веселин Балтов. Те са задържани за 72 часа. На 5 юли Специализираната прокуратура ще внесе искане за постоянното им задържане.

Божков реагира на акцията в петък във Фейсбук като посочи, че са задържани негови служители и коментира, че „Специализираната прокуратура пак влезе в ролята си на наказателен отряд“.

Божков се намира в Дубай. Той е обвинен за ръководство на организирана престъпна група, сформирана с цел изнудване, принуда, данъчни престъпления, пране на пари и длъжностни престъпления, както и за подбудителство към убийство на четирима души, принуда и опит на изнасилване на жена.

Според дължавното обвинение бизнесменът е ощетил бюджета с 559 млн. лева невнесени такси за всички лотарийни игри, които е организирал.

Освен профили и снимки на магистрати, при акцията в петък са открити разпечатани публикации с на шест различни медии за едно и също събитие - разпоредена от министъра на финансите проверка на дружествата, с предмет на дейност хазарт. Разпечатаните текстове са от „Дневник“, „Frognews“, „Гласове“, „Topnovini“, „Press TV“, „Liberta”.

Намерено е и неподписано копие от постановление от прокурор от Софийска районна прокуратура от 2018 г. за отказ от образуване на досъдебно производство по сигнал от Министерство на икономика за злоупотреба с европейски средства. По тази проверка са били разпитани служители на Министерство на икономиката, а също така и Лиляна Деянова, позната като певицата ЛиЛана, в качеството й на управител на търговско дружество, бившата ѝ дуетна партньорка Ася Йочева и колегата им Александър Ангелов.

Деянова, Йочева и Ангелов са обвинени по несвързано с Божков дело за участие в организирана престъпна група (ОПГ). Защитата на Деянова твърди, че държавното обвинение разпитва свидетелите по делото за Божков и съдружника му Георги Попов. През май самата Деянова също заяви, че първото, за което е била питана, е кога за последно е била в Дубай.

В съобщението на прокуратурата се казва, че е разпоредена проверка във връзка с откритото копие от постановление.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG