Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ами пазете се, дезинфекцирайте." Мерките срещу COVID-19 няма да се затягат през лятото


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Противоепидемичните мерки няма да се затягат допълнително през лятото, заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти. Вместо това ще се разчита на дисциплината на гражданите, каза той.

„Считам, че юли и август, колкото и гадна да е тази болест, ние няма да затворим сега“, каза Борисов, който беше на откриване на обходния път на Поморие. „Колкото и да е тегаво, усилваме болниците, даваме пари за пътеки. Юли и август колкото можем да го преминем това като заболяване. Представете си вече ноември, декември – грип, други простудни заболявания – това ще ни смаже. Всеки ден събирам щаба – гледаме болниците, гледаме оздравелите и се движим напред. Освен това, виждате, трафикът беше убийствен, Хората искат да си почиват.“

През последните няколко седмици броят на доказаните нови случаи на COVID-19 на ден в България се увеличи. В събота беше съобщено за нови 182 случая, в неделя бяха отчетени 180. През април и май, когато в сила беше извънредното положение, въведено заради епидемията, новите регистрирани случаи не надминаваха 100 на ден. Тогава обаче се правеха по-малко тестове за COVID-19. В болници се тогава лекуваха по около 300 пациенти с коронавируса, в началото на юни малко над 100, а към неделя броят им е 463.

В събота директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и член на оперативния щаб за коронавируса Тодор Кантарджиев заяви пред бТВ, че ръстът в броя на новите случаи не се дължи на по-големия брой тестове, а на разхлабените мерки и на неспазването на социална дистанция.

„Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности. Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки“, каза Кантарджиев.

„Ако щаба питам, ще предложат още днес да затворим всичко. Като затворим баровете, тези чартъри какво да ги правим?“, каза Борисов в неделя. „Всеки днес може да се прибере вкъщи и да се заключи там. Защо искате със заповед да го забраним? Ами пазете се, не се скупчвайте, дезинфекцирайте.“

Едновременно с това той отбеляза, че според скорошни социологически проучвания голям процент от българските граждани не вярват, че изобщо съществува коронавирус. Според проучване на „Тренд“ от началото на юни всеки пети България смята, че COVID-19 не съществува.

Първите случаи на коронавирус в Българя бяха установени на 8 март. На 13 март беше обявено извънредно положение. След 15 май то беше заменено от извънредна епидемична обстановка, която е в сила и в момента и ще продължи до 15 юли. Още в първата седмица на май някои от мерките бяха отменени, заведенията и моловете отвориха, а сега носенето на маски е задължително в градския транспорт и на закрити обществени места.

По света доказаните случаи на коронавирус са близо 11,3 милиона. Починалите са повече 531 000, а оздравелите са малко над 6 милиона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG