Връзки за достъпност

Извънредни новини

63-ма нови заразени и петима починали. Словакия въвежда тестове и карантина за българи


6,8 процента от направените в неделя в България тестове за коронавирус са положителни
6,8 процента от направените в неделя в България тестове за коронавирус са положителни

63 са новите случаи на коронавирус в България при направени 923 теста за последното денонощие, показват официалните данни на Единния информационен портал към полунощ. Така общият брой на потвърдените случаи в България достигна 5740. От тях активните случаи са 2579. Увеличава се броят на постъпилите на болнично лечение - 458, 28 са в интензивни отделения.

Починалите в България с короновирусна инфекция станаха 246, след като в неделя живота си загубиха още петима пациенти. Възстановените са 17 души - общо те са 2915.

Най-много - 23, продължават да бъдат новите случаи на коронавирус в София, следвани от Кюстендил - с 9 заразени.

Въпреки продължаващата поредна седмица тенденция на увеличаването на заразените, хоспитализираните и на тежките случаи, правителството не предвижда затягане на мерките за предпазване от заразяване, съобщи премиерът Бойко Борисов в неделя.

От понеделник Словакия въвежда задължително тестване и карантина за влизане на български граждани, след като в края на миналата седмица извади България от списъка на безопасните държави заради високия брой на заразени.

За пътуване до Словакия се изисква PCR тест с отрицателен резултат, направен най-рано 96 часа преди пристигането на словашка граница. Дори и с отрицателен резултат българите задължително се подлагат на 5-дневна карантина, след което следва втори тест. Свободни за движение в страната ще бъдат тези, които имат отрицателен резултат при второто изследване.

България вече не е и в словенския списък на безопасните държави. Словения налага 14-дневна карантина, с изключение на транзитно преминаващите, които трябва да напуснат за по-малко от 12 часа. Карантина за българи прилага и Естония. България не беше включена и в публикувания в петък списък държави, чиито граждани могат да пътуват до Великобритания, без да бъдат подлагани на задължителна двуседмична карантина.

От обявяването на пандемията от коронавирус на 10 март в света са потвърдени над 11,3 милиона случая, а починалите надхвърлиха половин милион. Възстановените са 51,2% от инфектираните. Можете да следите на интерактивната карта развитието на епидемията по света, а за България - на блога Коронавирусът COVID-19 - факти и дати.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG