Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата поиска проверки на частните резиденции в природен парк „Витоша“


Част от имота на Васил Божков, където ДНСК установи извършени незаконни преустройства и нови постройки в имота, които нямат нужните книжа
Част от имота на Васил Божков, където ДНСК установи извършени незаконни преустройства и нови постройки в имота, които нямат нужните книжа

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да извършват „спешна проверка на място и по документи“ на „Вилна зона Витоша“. Разследващите са се сезирали след публикации в медиите, в които се твърди, че на отделни обекти са извършвани съществени преустройства, казва в свое съобщение държавното обвинение.

В средата на юни в свой материал за „Капитал“ журналистът Росен Босев разказа как в последните 15 години редица бивши хижи и почивни станции са се превърнали в частни резиденции. Някои от собствениците и наемателите са укриващият се в Дубай Васил Божков, депутатът от ДПС Делян Пеевски, адвокат Тодор Батков, Румен Гайтански, Красимир Гергов и други.

От прокуратурата инструктират ДНСК и столичния кмет да направят проверка на строителния процес и евентуалните извършени преустройства, както и да вземат предвид всички данни, които са свързани със случая.

Малко след съобщението на прокуратурата Фандъкова заяви, че започва проверка на всички сгради и имоти, намиращи се в природен парк „Витоша“ от страната на хижа „Алеко“. В своя профил във фейсбук тя написа, че по случая е провела среща с главния прокурор Иван Гешев и началника на ДНСК арх. Иван Несторов.

На 23 юни ВАП разпореди на ДНСК извършването на проверка на място и по документи на бившата резиденция на Тодор Живков и настояща собственост на Васил Божков вила „Аглика“. Във вторник резултатът от тази проверка установи незаконни преустройства и нови постройки в имота, които нямат книжа.

Тъй като незаконните постройки в имота са от пета и шеста категория, за чийто контрол отговаря общината, прокуратурата съобщи, че е сезирала по казуса Йорданка Фандъкова.

Столичният кмет заяви, че по указания от главния архитект на София Здравко Здравков в района на вила "Аглика" се извършват подробни проверки. При установяване на нарушения ще започне процедура по премахване на незаконните обекти.

Васил Божков се укрива в Дубай от февруари тази година. В България са му повдигнати задочно 18 обвинения.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG