Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС ще подкрепи влизането на България и Хърватия в чакалнята за еврото


Приемането на България и Хърватия в чакалнята за еврозоната създава предпоставки за разширяването ѝ за първи път от 2015 г.
Приемането на България и Хърватия в чакалнята за еврозоната създава предпоставки за разширяването ѝ за първи път от 2015 г.

България и Хърватия ще бъдат допуснати до валутно-обменния механизъм ERM II, известен като чакалнята за еврото. Това съобщи агенция Ройтерс като се позова на източници от европейските институции преди началото на срещата на финансовите министри от Еврогрупата по-късно в четвъртък.

Четири източници заявяват пред информационната агенция, че двете държави ще останат през следващите три години в чакалнята, за да се прецени стабилността на националните им валути преди да влязат в еврозоната и да приемат еврото.

България и Хърватия са единствените европейски държави, които са заявили интерес за влизане в чакалнята за еврото. България го направи през юли 2018 г., а Хърватия - година по-късно. Те се ангажираха да извършат редица реформи, за да бъдат включени в ERM II, а Еврогрупата поиска от тях да влязат в Банковия съюз еднновременно с чакалнята за еврото.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, който сега има 19 членове. Решението ще бъде обявено извън работното време на борсите и вероятно през уикенда, за да се избегнат спекулации на финансовите пазари, информира още Ройтерс.

Според агенцията България и Хърватия ще бъдат незабавно приети във валутно-обменния механизъм, след като получат зелена светлина от финансовите министри от еврозоната, които ще заседават чрез видеоконферентна връзка в четвъртък и петък. Очаква се да бъде избран и нов председател на Еврогрупата, тъй като мандатът този на досегашния Марио Сентено изтича. Кандидатите за поста са трима - финансовите министри на Ирландия Паскал Донахю, на Испания Надя Калвино и на Люксембург - Пиер Грамена.

България трябваше да направи реформи във финансовия и банковия си сектор до лятото на 2019 г., но решението за нейната кандидатура за чакалнята на еврозоната беше неколкократно отлагано. Последно тя трябваше да укрепи капитала на Първа инвестиционна банка (ПИБ), за да получи достъп до механизма ERM II. Това беше сторено в средата на юни, когато Българската банка за развитие изкупи 20% от акциите на ПИБ.

След като страните се присъединят към ERM II, те остават в механизма за около две години преди да започнат практическата подготовка за присъединяване към еврозоната - процес, който отнема приблизително още една година. Това прави 2023 г. най-ранната възможна година за членство в еврото за България и Хърватия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG