Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейският залог: Ще се върнат ли към преговорите Сърбия и Косово


Мирослав Лайчак, специален пратеник на ЕС за диалога между Сърбия и Косово
Мирослав Лайчак, специален пратеник на ЕС за диалога между Сърбия и Косово

В Брюксел подготовката е трескава и дори размириците в Белград не охлаждат очакванията за успех. След 20-месечно прекъсване сръбският президент Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти са очаквани в неделя в Брюксел за подновяването на диалога между Сърбия и Косово. Посредник на преговорите е ЕС.

Подготовката за срещата е впечатляваща - Вучич и Хоти бяха поотделно в Брюксел и в Париж за разговори с европейски представители и с френския президент Еманюел Макрон, а в петък се видяха ще виртуално по време на среща, организирана от Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Въпреки това ЕС е предпазлив в очакванията си за неделната среща.

“Това няма да е някакъв единичен акт, голям пробив в смисъл на постигане на споразумение, а възобновяване на диалога като процес”, заяви говорител на Европейската комисия.

Неделната среща ще бъде домакинствана от върховния представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел и от Мирослав Лайчак, който е европейският специален представител за диалог между Сърбия и Косово. Двамата ще имат възможност да почустват настроенията в петък по време на виртуалните разговори с германо-френско посредничество, на които също са поканени. След петъчният разговор стана ясно, че разговорите в неделя ще се по-скоро виртуални, като същинската среща в Брюксел най-вероятно ще се състои в четвъртък, 16 юли.

Европейският съюз, който поддържа цивилна мисия в Косово от 2008 г. посредничи на политическия диалог между Белград и Прищина от 2012 г. Първоначално доста успешна - подписани са 33 споразумения, включително за сръбското малцинство в северно Косово, постепенно инициативата стана по-малко резултатна, за да се стигне до септември 2018 г., когато президентът Вучич отказа да се срещне с албанския президент Хашим Тачи в поредния кръг от разговори. Двамата се видяха два месеца по-късно, но след това Вучич обяви, че повече срещи няма да има, а Косово увеличи със 100% вносните мита за сръбски стоки.

Европейските надежди

ЕС, който е най-големият външен донор на Косово, и започна преговори за членството на Сърбия под условие за уреждане на споровете с Прищина, продължава да поддържа перспективата за влизане в Европейския съюз като основна стратегия в преговорите.

“ЕС е посредник и не иска да налага мнение, но диалогът е единственият начин за постигане на очакванията на гражданите за европейско бъдеще”, заяви говорителят на Жозеп Борел в четвъртък.

Той добави, че нормализирането на отношенията е значимо за стабилността на региона и съседите на Сърбия и на Косово, както и че то е “важна част от процеса за присъединятаването на двете страни към ЕС”.

Франция и Германия започнаха през 2019 г. дипломатическите усилия за връщане на Прищина и Белград към преговори, които ще кулминират в днешната видеоконференция, след като бяха осуетявани преговорите във Вашингтон на 27 юни. ЕС беше неприятно изненадан, когато внезапно се разбра за посредничеството на Вашингтон, но обвиняването на косовския президент Хашим Тачи за военни престъпления направи невъзможно провеждането на срещата в САЩ.

В понеделник Тачи ще замине за Хага, за да бъде разпитан от прокурорите на специалния съд за действията си по време на Косовската война през 1999 г.

Изключването му от европейския триъгълник дава надежда за подновяване на преговорите, ако заместникът му в тях - премиерът Хоти, успее да намери общ език с Вучич в неделя.

Наскоро избраното правителство на Косово, което Хоти оглавява, вече отмени ограниченията върху търговията със Сърбия, които спряха диалога за нормализиране между двете страни чрез правнообвързващо споразумение за уреждане на споровете.

Конфликтни позиции

Бившата сръбска провинция Косово обяви независимостта си през 2008 г. Белград не я признава, но сили като САЩ и повечето европейски членки, включително България, я потвърдиха. Русия, Китай, Испания, Индия и Бразилия поддържат сръбската позиция.

След срещата с Макрон в Париж в сряда, премиерът Хоти заяви в Прищина, че Косово е готово да възобнови диалога, но това трябва да доведе до признаването на независимостта на Сърбия от Косово.

"Готови сме да влезем в диалог, но това предполага взаимно признаване", каза Хоти.

Сръбският президент Александър Вучич, който само преди дни спечели убедително парламентарните избори, знаково избра Русия, която не признава отделянето на Косово, за свое първо посещение в чужбина. Той вече неколкократно заяви, че Сърбия няма намерение да признае независимостта на Косово и че се застъпва за търсене на компромис.

"Въпросът ми е каква е същността. Какво е съдържанието на диалога? За какво говорим? И до какво трябва да стигнем в края на диалога? Защото, ако е да признаем независимостта на Косово и историята да приключи, това няма да стане", заяви Вучич преди месец в интервю за Радио Свободна Европа.

В същото време той приветства отмяната на вносните мита, а Европейската комисия стъпва на пръсти около избухналото в Белград недоволство заради затягането на епидемичните мерки, за да не провали подновяването на диалога. Брюксел настоява, че двете събития нямат нищо общо и че планираните за неделя разговори очи в очи ще се състоят.

  • 16x9 Image

    Йовка Димитрова

    Йовка Димитрова е работила 17 години във в. “24 часа” преди да замине като кореспондент на вестника в Брюксел през 2007 г. Сътрудничила е на bTV, BIT, dnes.bg и други издания по теми, свързани с функционирането на Европейския съюз. Намира логика в сложните европейски процедури и чар в бюрокрацията, която ги прилага.

Най-ново видео

Обяснено. Какво иска Пеевски от изборите
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00
XS
SM
MD
LG