Връзки за достъпност

Извънредни новини

Премиерът определи събитията в "Росенец" като сценарий срещу влизането на България в чакалнята на еврото


Бойко Борисов. Снимката е архивна.
Бойко Борисов. Снимката е архивна.

Премиерът Бойко Борисов окачестви последните събития около охраната на Ахмед Доган като сценарий срещу влизането на България в чакалнята на еврозоната. На извънреден брифинг в петък той обвърза масовите протести “срещу мафията” в четвъртък и случая в парк “Росенец” по-рано тази седмица, в който служители на Националната служба за охрана (НСО) избутаха трима души обратно в морето, за да им попречат да стигнат до плаж, разположен близо до резиденцията на Ахмед Доган.

Почетният председател на ДПС не е бил в къщата в Росенец по време на инцидента, каза в петък премиерът.

Борисов изрази учудване, че служителите на НСО още не са уволнени и каза, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган, както и бизнесменът Делян Пеевски, който е депутат от същата партия сами ще се откажат от охраната си. Двамата са поставени под закрилата на НСО по силата на решение, което не е публично. То е взето от комисия, в която мнозинство имат представители на правителството, макар че самата служба е подчинена на президента.

По време на брифинга Борисов прехвърли изцяло върху президента отговорността за действията на НСО и за решението кого извън хората на държавни постове трябва да охранява службата. “Той [Радев] четири години им държи [на Доган и на Пеевски] охрана”, каза премиерът.

Брифингът идва часове след демонстрацията в центъра на София, в която участваха едновременно представители на левицата и на извънпарламентарната дясноцентристка опозиция. За последен път тези сили са били заедно само в първите дни на протестите от 2013 срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Протестът в четвъртък дойде, след като бяха арестувани двама служители на президентската администрация, а прокуратурата и полиция претърсиха кабинети в президентството.

Извънредният брифинг на премиера беше посветен на протеста и на въпросите около охраната на Ахмед Доган, а не на действията на прокуратурата. Борисов само отхвърли тезата за това, че с действията си в президентството прокуратурата е извършила опит за преврат, както коментират много наблюдатели в медиите.

Според Борисов действията на НСО в парк “Росенец” показват неправилно ръководство и обучение на служителите.

Справка в закона показва, че ръководството на охранителите е сред дейностите, които се контролират от президентската администрация.

По-рано тази седмица съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов и двама представители на партията му стигнаха по море до плаж, който е публична държавна собственост. Те бяха избутани оттам от охраната на Ахмед Доган, чиято лятна резиденция е разположена наблизо.

В предаване на живо във Фейсбук Иванов каза, че целта му е да илюстрира как гражданите нямат достъп до тази територия. Охраната, която го избута, отказа да се легитимира, а ръководството на НСО не потвърди, но и не отрече, че става дума за служители на институцията. Това направи президентът Радев ден по-късно и призова да се свали държавната охрана както на Доган, така и на Пеевски. Още ден по-късно прокуратурата претърси президентството.

По време на брифинга в петък Борисов оправда охраната, наложена на Делян Пеевски, като посочи, че депутатът е охраняван заради директна заплаха за живота му. По думите на Борисов през 2015 г. е бил “нает апартамент с пряк изстрел със снайпер” по Пеевски, за което премиерът е научил от МВР. “Затова сложихме охрана”, каза премиерът.

Тезата за заплашения живот на Делян Пеевски датира от 2016 г., когато от МВР заявиха, че са убедили депутата от ДПС да приеме държавна охрана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG