Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ и "Обединени патриоти" ще "върнат" НСО изцяло на президента


Служители на НСО по време на работа. Снимката е архивна.
Служители на НСО по време на работа. Снимката е архивна.

ГЕРБ и "Обединени патриоти" са изготвили законопроект за промени в Закона за Националната служба за охрана (НСО), съобщи БТА. Текстът ще позволи решенията да се взимат с акт на началника на институцията.

В момента службата е подчинена на президента, но подборът на хората, които могат да ползват държавна охрана, без да заемат посочени в закона постове, се осъществява от комисия, в която мнозинство имат представители на изпълнителната власт.

Новите предложения бяха представени на брифинг от Димитър Лазаров от ГЕРБ, който оглавява парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност. За да вземе решение, началникът на НСО ще изисква информация от ДАНС, МВР, Държавната агенция "Разузнаване" и Служба "Военна информация", каза Лазаров. Той посочи, че срокът и редът за предоставяне на информация, както и участието на органите в анализа и оценката ще се уредят с правилника към Закона за НСО.

Статутът на НСО се разисква през тази седмица, след като съпредседателят на извънпарламентарната "Демократична България" Христо Иванов нагледно илюстрира, че службата охранява политици, които не заемат държавни постове и не прави това в обществен интерес. За пример послужи пристигането на Иванов по море до плаж, който е публична държавна собственост и е разположен близо до имот, ползван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Охраната на политика не се легитимира, избута Иванов обратно в морето и заплаши да му спука лодката. След двудневен обществен натиск президентът Радев призна, че охранителите са от НСО.

Случаят породи и въпроси около начина на взимане на решения за охраната на лица, които не заемат изборни, нито държавни постове.

Ако се спазва принципът за единоначалие, нормално е началникът на службата да взима решение кой да бъде охраняван, каза Лазаров. Той посочи, че ще бъде запазен парламентарният контрол над НСО, но общото ръководство и контрол ще останат правомощие на президента.

Законопроектът не е съгласуван с ДПС, каза Лазаров. Той е подписан от "Обединени патриоти" и ГЕРБ и изпълнява решение, взето в четвъртък от коалиционния съвет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG